ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 07:34 EET | Updated 10/03/2015 07:37 EET

Ο διάλογος Ντράγκι- Βαρουφάκη που «έκλεισε» την συμφωνία

Carsten Koall via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attend a press conference with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Ως απαραίτητη προϋπόθεση έθεσε την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να λάβει η Ελλάδα την προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο κ. Ντράγκι είπε σε συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Τελικά, μέσω του Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως έτσι ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα, και να συνεχιστεί κανονικά η πορεία του προγράμματος. Το Bloomberg, παρουσιάζει μάλιστα και την χαρακτηριστικό διάλογο που είχαν Ντράγκι και Βαρουφάκης και μέσω του οποίο «έκλεισε» τελικά η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην χώρα μας.

Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης γνέφει συγκαταβατικά

Ντράγκι: Την Τετάρτη;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και πάλι θετικός και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η συμφωνία.

Το διεθνές πρακτορείο τονίζει επίσης ότι μπορεί η πλευρά της Ελλάδας να δηλώνει ότι η «Τρόικα τελείωσε», ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μάλλον έχουν αντίθετη άποψη. Παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλμπαχ Σόιμπλε, ο οποίος έχει πει χαρακτηριστικά: «εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».

Παράλληλα, το Bloomberg σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην θέλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών, διότι με αυτόν τον τρόπο θα φανεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις πολύ πρόσφατες εκλογές.

Όμως οι εταίροι ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.

Sponsored Post