ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 14:11 EET | Updated 10/03/2015 14:16 EET

Το EFSF δεν έχει καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ που ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Adam Berry via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 22: The 'Europe' sculpture by Belgian artist May Claerhout, showing a woman holding up the symbol of the Euro, stands outside the European Parliament building on November 22, 2011 in Brussels, Belgium. Eurozone member countries are continuing to struggle with a debt crisis afflicting a widening circle of nations as the rest of the world fears economic repurcussions. (Photo by Adam Berry/Getty Images)

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν έχει καμία ανάμειξη με τα 555 εκατ. ευρώ που απομένουν στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος του EFSF εξήγησε ότι τα εν λόγω χρήματα δεν συνδέονται με τον EFSF, αλλά με δραστηριότητες που αφορούν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, πριν από το 2010, δηλαδή πριν από τα πρώτα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τον ΕFSF προς την Ελλάδα, όπως διευκρίνισαν πηγές του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του EFSF υπενθυμίζει ότι μεταξύ 2012 και 2014, το EFSF μεταβίβασε 48,2 δισ. ευρώ σε ομόλογα προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για χρηματοοικονομική βοήθεια. Τα ομόλογα του EFSF παρασχέθηκαν μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στο ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο ΤΧΣ, για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή εξυγίανσης.

Από το ποσό των 48,2 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα 37,3 δισ. ευρώ, σε ομόλογα του EFSF. Τα υπόλοιπα 10,9 δισ. ευρώ επιστράφηκαν στον EFSF. Στο TXΣ παρέμειναν περίπου 856 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, τα οποία προέρχονται από έσοδα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και από τα προγράμματα εξυγίανσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του EFSF, την περασμένη Παρασκευή το EFSF ενημερώθηκε από το ΤΧΣ ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει 555 εκατομμύρια από τα εναπομείναντα στο ΤΧΣ. «Το EFSF δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτό το ποσό, καθώς σχετίζεται με ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκταμίευση των πρώτων δανείων του EFSF προς την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ESM έδωσε πράσινο φως για να μεταφερθούν τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ στο Δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ