ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 07:04 EET | Updated 10/03/2015 07:05 EET

Στη μάχη των αποδείξεων με... λοταρία. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κερδίσουν ακόμη και 10.000ευρώ

EUROKINISSI

Λοταρία, με χρηματικά ποσά από 500 έως και 1000 ευρώ ως έπαθλα, προτείνει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τη θέση του λαχνού θα έχει η απόδειξη που θα παίρνει ο κάθε πολίτης τον μοναδικό αριθμό της οποίας θα στέλνει με ένα απλό sms στο τερματικό της αρμόδιας υπηρεσίας και κάθε μήνα θα γίνεται μια κλήρωση με πολλούς τυχερούς.

Πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δοθούν και μεγαλύτερα ποσά έως και 10.000 ευρώ ανάλογα και με την επιτυχία του μέτρου. Η πρόταση παρουσιάστηκε και στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα να μην παίρνει σαφή θέση αλλά να ζητά περισσότερα στοιχεία. Ισχυρό χαρτί της ελληνικής πλευράς είναι η εφαρμογή του στην Πορτογαλία με θεαματικά αποτελέσματα καθώς η ζήτηση αποδείξεων έφτασε στο 45% με έσοδα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Η λοταρία των αποδείξεων εφαρμόζεται επίσης στη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Ταϊβάν, την Αργεντινή, την Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό μοντέλο εκείνος που θα κερδίσει στην κλήρωση μπορεί να κερδίσει αυτοκίνητο ή μετρητά, ενώ στη Σλοβενία και τη Μάλτα, τα κέρδη περιορίζονται μόνο σε μετρητά. Στην Πορτογαλία, πάντως, το αντίστοιχο μοντέλο οδήγησε σε αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. μέσα σε έξι μήνες.