ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 17:31 EET | Updated 10/03/2015 17:31 EET

Ντάισελμπλουμ: Αν δεν ξεκινήσουμε την Τετάρτη χάνουμε τη σοβαρότητά μας

Bloomberg via Getty Images
Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and president of the Eurogroup, pauses during a news conference following meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Monday, March 9, 2015. Greece will resume talks with its creditors this week after euro-area finance ministers demanded urgent action to avert an impending cash crunch. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

«Οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας», τονίζει αυστηρά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μία ημέρα μετά το Eurogroup, όπου λήφθηκε η σχετική απόφαση.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν οι άνθρωποι (σ.σ στελέχη των θεσμών) είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί θέμα η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει, ενώ το ρολόι εξακολουθεί να χτυπά».

Επίσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε η αξιολόγηση του προγράμματος της να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε έως το τέλος Απριλίου το αργότερο» για το σύνολο του προγράμματος, είπε, προσθέτοντας ότι κατόπιν το επόμενο βήμα είναι τέλος Ιουνίου, οπότε το πρόγραμμα τελειώνει καθώς λήγει η τετράμηνη παράταση.

Προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα, «δεν πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε σ'ενα χαρτί, αλλά να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε:

«Εάν η Ελλάδα χρειάζεται πιο σύντομα τα χρήματα αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουν γρηγορότερα. Το λέω πολύ σοβαρά αυτό» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης τουλάχιστον μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι λαμβάνει τα αιτήματα για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και ότι αυτό που λέει στους έλληνες είναι ότι «καταρχάς δεν ξέρω πόσο μεγάλες είναι αυτές οι ανάγκες και δεύτερον ότι είναι δική σας ευθύνη. Αλλά αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη, ας στρωθούμε στη δουλειά».

«Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα εάν δεν καταβάλλει προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Sponsored Post