ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/03/2015 09:07 EET | Updated 10/03/2015 09:07 EET

50εκ ευρώ εξοικονομεί η κυβέρνηση με την περικοπή συμβούλων και προνομίων. Θα διατεθούν για τη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

sooc

Τουλάχιστον 50εκ ευρώ εξοικονομούνται από τις περικοπές της κυβέρνησης στις προσλήψεις συμβούλων παρά τους υπουργούς αλλά και μιας σειράς προνομίων υψηλού κόστους. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και όπως τονίζεται από πλευράς της κυβέρνησης “Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης”.

Μεταξύ των περικοπών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση είναι:

-η μείωση των ειδικών επιστημόνων, μετακλητών και αποσπασμένων από 1.173 σε 554. Η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες, κλπ) ανέρχεται σε 11,4 εκ. ευρώ. Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρχαν Yπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα την κατηγορία των υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει τον υπέρογκο αριθμό των 1.173 συνεργατών

-η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών που ανέρχεται σε 1,1 εκ. Ευρώ

-οι διαφορές στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας / φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες, κ.ά.

-η αποδέσμευση έως σήμερα 792 αστυνομικών από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκ. ευρώ.