ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/03/2015 15:07 EET | Updated 11/03/2015 15:07 EET

Ποια είναι η πρόεδρος που θα δικάσει τη Χρυσή Αυγή

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
The leader of ultra-right wing Golden Dawn party Nikos Michaloliakos is escorted by masked police officers to the prosecutor from the police headquarters in Athens on September 28, 2013. Greek police on Saturday swooped on the neo-Nazi Golden Dawn party, arresting its leadership and hunting for dozens of members across the country in a crackdown sparked by the murder of a leftist musician. The arrests came a day after Golden Dawn threatened to pull its lawmakers out of parliament, a move that co

Δυναμική, τολμηρή και αποφασιστική θεωρείται η πρόεδρος του δικαστηρίου, που θα δικάσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτου, η οποία κληρώθηκε την Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση στο εφετείο της Αθήνας, μαζί με τα υπόλοιπα έξι μέλη της σύνθεσης.

Η πρόεδρος εφετών Μαρία Λεπενιώτου, η οποία έχει χειριστεί στο παρελθόν σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων ήταν πρόεδρος και στη διαδικασία του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, που δίκασε την υπόθεση γιά τις μίζες των εξοπλιστικών TORM1 και καταδίκασε (στις 11 Φεβρουαρίου 2015), σε κάθειρξη 15 ετών τον καθένα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη και το γιο του Μιχάλη, που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη στον πρώην σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αναστάσιο Σοφό, ενώ είχε καταδικάσει σε 12 χρόνια κάθειρξη τη σύζυγό του Μαρία και είχε επιβάλλει ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 17 έτη στον Σύρο έμπορο όπλων Φουαντ Αλ Ζαγιάντ, που δεν έχει εμφανιστεί στη δίκη.

Στη δίκη των TORM, που ήταν η δεύτερη μεγάλη κατά σειρά δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά (μετά από αυτή με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο), η κ. Λεπενιώτου δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί άγρια με τους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς είχε εμμείνει στην απόφαση της να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δίκης, ενώ εκείνοι ζήτησαν αναβολή.

Η κόντρα τότε είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε πάρει απόφαση να απέχουν τα μέλη του από τις συνεδριάσεις του εφετείου, στις συνθέσεις των οποίων θα συμμετείχε και εκείνη.

Την απόφαση του ΔΣΑ είχε προκαλέσει η απόφαση της κ. Λεμπενιώτου, να συνεχίσει τη δίκη, παρά την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, να απέχουν οι δικηγόροι από τις δίκες, που διακόπτονται για παραπάνω από δυο φορές, καθώς σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αναβάλλονται.

Από την πλευρά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε στηρίξει την κ. Λεπενιώτου.

Αναπληρώτρια πρόεδρος κληρώθηκε η  Μαρία Βάρκα, ενώ μέλη του δικαστηρίου κληρώθηκαν οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 20 Απριλίου και θα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και τα μέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, οι οποίοι θα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Sponsored Post