ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/03/2015 18:37 EET | Updated 11/03/2015 18:37 EET

Αντιδράσεις για την κατάθεση τροπολογίας ευρωβουλευτών της ευρωαριστεράς που προλειαίνει την έξοδο από το ευρώ

Bloomberg via Getty Images
Dimitris Papadimoulis, vice president of the European Parliament, speaks during the Economist's 10th Cyprus Summit in Nicosia, Cyprus, on Tuesday, Nov. 4, 2014. Cyprus could benefit from strong bank stress test results and positive economic signs to pull ole bailout exit and make a full return to the bond market, Finance Minister Harris Georgiades said in Oct. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Ως “αθλιότητα” χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης την προσπάθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να “φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση τη στάση μιας ισχνής μειοψηφίας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς” και να “δουν” πίσω από τη πρόταση τροπολογίας τεσσάρων Ευρωβουλευτών δήθεν σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στη HuffPost Greece ο κ.Παπαδημούλης, πρόκειται για τρεις Πορτογάλους ευρωβουλευτές αλλά και για έναν ανεξάρτητο Ιρλανδό οι οποίοι όντως κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία, βασιζόμενοι όμως στην πολιτική τους πεποίθηση ότι το ευρώ δεν βοηθά τη χώρα τους. Η τροπολογία μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο κ.Παπαδημούλης όχι μόνο δεν “πέρασε” αλλά και έλαβε σχετικά περιορισμένο αριθμό ψήφων και από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σε καμία περίπτωση δεν στηρίχθηκε από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα προέβλεπε την οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Προύπολογισμό του 2016, χωρών που μπορεί να ετίθεντο εκτός της Ευρωζώνης.

“Η λογική της ΝΔ πως με την κατάθεση αυτή της τροπολογίας αποκαλύπτεται το δήθεν σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν είναι σοβαρή και η όλη στάση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ συνιστά μια αθλιότητα. Είναι ντροπή”, σχολίασε και θύμισε πως δεν ήταν ο ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ αλλα τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης που προσπάθησαν να επαναφέρουν το φάντασμα του “grexit”. Σημείωσε δε πως και σε άλλες ευρωομάδες όπως για παράδειγμα του ΕΛΚ υπάρχουν ευρωβουλευτές που δεν θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη “αλλά εμείς ουδέποτε υποστηρίξαμε πως η ΝΔ ταυτίζεται με αυτή τη θέση ή πως αυτή η θέση εκφράζει το σύνολο του ΕΛΚ.

Τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την αντίδραση Παπαδημούλη -Τσίμερ

Στο μεταξύ σκοπιμότητες και πίσω από δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο τα οποία εμφανίζουν τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητά αυθαίρετα τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες ενός “Grexit”, βλέπουν ο αντιπρόεδρος της ΕΚ και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitics ο Γ.Γ Κλάους Βέλε εμφανίζεται να είχε ζητήσει την σύνταξη σχετικής έκθεσης τον Φεβρουάριο, κατά τη συνεδρίαση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής, ωστόσο τελικά δεν εκπονήθηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σούλτς μόλις πληροφορήθηκε τί συνέβαινε ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες και δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του ΕΚ να ετοιμάζει τέτοιες εκθέσεις.

Πάντως, Παπαδημούλης και Τσίμερ απευθύνουν κοινή επιστολή στον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτς, σχετικά με τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο και το θέμα που φέρεται να έθεσε ο ΓΓ του ΕΚ και τονίζουν:

“Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Sponsored Post