ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/03/2015 17:41 EET

Σκληρή κριτική και διαξιφισμοί στην κυβέρνηση στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση

sooc

Σκληρή κριτική και βαριές κατηγορίες περί εμπαιγμού του εκλογικού σώματος ασκήθηκε στην Κυβέρνηση κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος για το λογαριασμό της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας διαρκώς τους υπουργούς της κυβέρνησης για επιμέρους διατάξεις και αμφισβητώντας κατά πόσο αυτές εξυπηρετούν πραγματικά όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δηλ. τα περί ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τρίτης, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Λίγες ώρες όμως αργότερα, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω διασταυρωμένων πυρών.

«Τα ποσά που δίνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνων που δόθηκαν πέρσι. Τα 510 εκατ. ευρώ που δώσαμε εμείς ήταν οικονομική ενίσχυση των πλέον αδύναμων- δεν έχει σημασία αν δεν τους λέγαμε "μ' αυτά τα λεφτά, πήγαινε να πληρώσεις το ρεύμα ή το νοίκι"» ήταν μια μόλις από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Απαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαρίας απάντησε στον κ.Κεγκέρογλου πως «για να εξοικονομηθούν τα 510 εκατ. ευρώ, στραγγαλίστηκε ο λαός...Τώρα είμαστε στον πρώτο 1,5 μήνα της διακυβέρνησής μας, οπότε ας περιμένει ο κ. Κεγκέρογλου να απλωθεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ για «τουλάχιστον απρέπεια και πολιτικό κυνισμό», δεδομένου του «άκρως αποτυχημένου απολογισμού» των προηγουμένων κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Από την άλλη, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, λέγοντας πως «δεν ιδρώνει το αυτί τους για οτιδήποτε θα έδινε, για τους επόμενους δυόμισι μήνες, τη δυνατότητα για σοβαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, ρήτρα ανάπτυξης, γενναίας δανειοδότησης (πακέτα Ντράγκι και Γιούνκερ)- πράγματα που θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να παρακολουθήσουν ένα σχέδιο ανάσχεσης της λιτότητας...».

«Περιμέναμε πως το νομοσχέδιο θα περιείχε και διάταξη για την κατάργηση εκείνης της "επαίσχυντης", κατ' αυτούς, "τροπολογίας που έδινε δώρο 1,2 δισ. σε 4-5 ολιγάρχες» ανέφερε και πάλι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Θα περίμενε κανείς από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να έρθει σ' αυτή την αίθουσα και να πει τα ονόματα αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Κεγκέρογλου, αναφερόμενος σε τροπολογία που είχε ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διέγραφε πρόστιμα εταιρειών πετρελαιοειδών για τριγωνικές συναλλαγές τους ενώ και πάλι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον κ.Κεγκέρογλου να κάνει υπομονή και “θα πάρει την απάντησή του”.

Διαφημιστική απάτη το νομοσχέδιο

«Επενδύσατε εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά αποδείχθηκε και αυτό διαφημιστική απάτη» εγκάλεσε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και υποστήριξε: «Δεν θεωρούμε ότι είναι ανάσα ανακούφισης για αυτούς που χτυπήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων, γιατί η πολιτική της ΕΕ και των συνεχών μνημονίων συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση».

«Συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου» απάντησε η Θεανώ Φωτίου και συμπλήρωσε: «Βεβαίως η ανατροπή του καπιταλισμού, και πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μία ουσιαστικότερη ανάσα- αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν!».

Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εισηγητή της Νίκο Παναγιωτόπουλο να συμφωνεί ως επί το πλείστον με τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση. Όμως, «δεν γίνεται καθόλου λόγος για ζητήματα υπηκοότητας, ή το status των δυνητικών δικαιούχων (νόμιμη ή και μόνιμη διαμονή δύο ετών), με κίνδυνο να αφορούν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, άλλους από εκείνους στους οποίους πραγματικά στοχεύουν», ανέφερε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση της ΝΔ σε αρκετά σημεία των υπολοίπων κεφαλαίων του νομοσχεδίου- και ιδίως στη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς: «Η Γενική Γραμματεία μετατρέπεται σε έναν υπερ-ελεγκτικό και εποπτικό μηχανισμό όλων των ελεγκτικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης και μετατρέπει τον υπηρεσιακό χαρακτήρα άλλων ελεγκτικών φορέων σε αμιγώς πολιτικό. (...) Η δομή αυτή αντίκειται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη Διαφθορά, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα με τον νόμο 3666/2008» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προέβη και σε νέα τροποποίηση του άρθρου 10 για τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάκριση μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας- κάτι που ζητούσε μετ' επιτάσεως η ΝΔ.

Βάλτε όριο στα επιδόματα

Από πλευράς "Ποταμιού", καταγράφεται η αναφορά του Χάρη Θεοχάρη, πως «ο υπολογισμός για το κόστος του άρθρου 3 (σ.σ. επιδότηση σίτισης) είναι πιθανώς λανθασμένος: Άθελά του ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή που έστειλε στο Eurogroup, έδωσε λανθασμένο υπολογισμό για την κοστολόγηση, αναφέροντας πως το επίδομα θα μοιραστεί σε 300.000 νοικοκυριά- κάτι που μεταφράζεται σε 270 εκατ. και όχι 137,7 εκατ. ευρώ που αναφέρονται χωρίς καμία επεξήγηση στο νομοσχέδιο».

«Βάλτε ένα συγκεκριμένο όριο. Δεν μπορεί χωρίς όριο η Βουλή να εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να καταβάλλουν επιδόματα» ανέφερε ο κος Θεοχάρης. «Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να κάνετε μια κάποια ελάφρυνση στον άνθρωπο που το κόβεται το ρεύμα, και ταυτόχρονα να δίνετε αυξήσεις στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ;» ανέφερε στην παρέμβασή του ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή). «Τα μέτρα μεμονωμένα επιλύουν κάποια θέματα, αλλά η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να διενεργείται εκτός μνημονιακού πλαισίου- αλλιώς μπορεί να σας ζητηθεί από την Ευρώπη να την πάρετε πίσω» συμπλήρωσε.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης πολύ σύντομα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου γνωστοποίησε πως «μέσα στις άμεσες προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε τα αναξιοποίητα κτίρια του υπουργείου Εργασίας, και του Δημοσίου γενικότερα, για να στεγάσουν αστέγους και για άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ