ΔΙΕΘΝΕΣ
11/03/2015 07:09 EET | Updated 11/03/2015 07:15 EET

Η αστυνομία στεκόταν κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αμερικανός μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι

ASSOCIATED PRESS
A Bangladeshi activist sets up a light on a poster displaying a portrait of Avijit Roy as others gather during a protest against the Roy in Dhaka, Bangladesh, Friday, Feb. 27, 2015. Roy, a prominent Bangladeshi-American blogger known for speaking out against religious extremism was hacked to death as he walked through Bangladesh's capital with his wife, police said Friday. (AP Photo/A.M. Ahad)

Η σύζυγος του άθεου αμερικανού μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι, ο οποίος τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους που τού επιτέθηκαν με ματσέτες στην Ντάκα, κατήγγειλε ότι η αστυνομία στεκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης όταν το ζευγάρι δέχτηκε επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές.

Ο Ρόι, ένας μηχανικός με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε από έκθεση βιβλίου.

Η σύζυγος του θύματος Ραφιντά Μπόνια Άχμεντ υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κι ακρωτηριασμό ενός δακτύλου.

"Ενώ ο Αβίτζιτ κι εγώ δεχόμασταν αδίστακτη επίθεση, η τοπική αστυνομία στεκόταν κοντά και δεν αντιδρούσε. Τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προσαχθούν οι δολοφόνοι στην δικαιοσύνη", είπε η Ραφιντά στο Ρόιτερς.

Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση να "καταπολεμήσει την νομική κουλτούρα της ατιμωρησίας, που επιτρέπει να δολοφονούνται συγγραφείς χωρίς οι δολοφόνοι να προσάγονται σε δίκη".

Ο Μοχάμεντ Μασουντούρ Ραμάν, ο αναπληρωτής επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ντάκα, είπε ότι οι αρχές εξετάζουν την καταγγελία της.

Στις έρευνες συμμετέχει εξάλλου και το FBI.

Ο Ρόι ήταν συγγραφέας και δημιουργός του μπλογκ Mukto-Mona (Ελεύθερη Σκέψη). 'Ενθερμος υποστηρικτής του σεκιουλαρισμού στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ο Ρόι είχε διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ντάκα με αίτημα την επιβολή της εσχάτης των ποινών σε εξτρεμιστές μουσουλμάνους, οι οποίοι το 2013 είχαν σκοτώσει με τον ίδιο φρικτό τρόπο τον μπλόγκερ Αχμέντ Ρατζίμπ Χαιντέρ, ο οποίος είχε ηγηθεί του πρώτου κύματος διαδηλώσεων.

Πριν από μερικές μέρες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Μπανγκλαντές συνέλαβε τον βασικό ύποπτο για την δολοφονία του, τον Φαράμπι Σαφιούρ Ραχμάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για τους δεσμούς του με την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπούτ Ταχρίρ.

Η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει το Μπανγκλαντές στην 146η θέση της λίστας με 180 χώρες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου για το 2014.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)