ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2015 14:00 EET | Updated 12/03/2015 14:10 EET

Η καλλονή που έγινε η μυστικός πράκτορας: Η ιστορία της Krystyna Skarbek που ενέπνευσε τον Ian Fleming για το "κορίτσι του Bond"

Είχε κάτι το ξεχωριστό πάνω της με αποτέλεσμα να γίνει η αγαπημένη κατάσκοπος του Winston Churchill. Ο λόγος για την Christine Granville που οι θρυλικές αρετές στην κατασκοπία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου την έκαναν να γίνει μια από τις πλέον διάσημες κατασκόπους που ενέπνευσαν ακόμα και τον Ian Fleming του James Bond.

Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1915 και το πραγματικό της όνομα ήταν Krystyna Skarbek. Ηταν κόρη ενός κόμη και μιας κληρονόμου τραπεζών που μεγάλωσε στη Πολωνία και πήγε σχόλιό σε μοναστήρι. Ήταν τόσο όμορφη που στα 17 της στέφθηκε Μις Πολωνία.

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία μετακόμισε με το σύζυγό της στην Αγγλία όπου και κατατάχθηκε εθελοντικά. Εργάστηκε στον λεγόμενο "Section D" (από το Destruction) που εξελίχθηκε αργότερα σε Special Operations Executive (SOE), ο οποίος αναλάβανε αναγνωριστικές αποστολές, κατασκοπεία και σαμποτάζ.

Εκεί ήταν που της δόθηκε νέο όνομα, Christine Granville, το οποίο κράτησε μετά τον πόλεμο. Η πρώτη της αποστολή ήταν στη Βουδαπέστη όπου μετέφερε Πολωνούς πολίτες που κυνηγούσαν οι Ναζί διασχίζοντας τα σύνορα των δύο χωρών κάνοντας σκι στα βουνά της Tatra.

Εκμεταλλευόμενη ταλέντο και ομορφιά κατάφερε να πείσει ακόμα και ένα αξιωματούχο της Γκεστάπο να μεταφέρει υλικό της βρετανικής προπαγάνδας στην Πολωνία, υποστηρίζοντας πως ήταν τσάι που είχε προμηθευτεί για την άρρωστη μητέρα της στη μαύρη αγορά.

Μετά τον πόλεμο οι Βρετανοί δε τη σεβάστηκαν για όσα είχε κάνει καθώς της έδωσαν μόλις 100 λίρες για να ξανά ξεκινήσει τη ζωή της.

Πέθανε το 1952 στο West London Hotel από μία μαχαιριά ενός ζηλιάρη εραστή της.Ο δράστης George Muldowney κρεμάστηκε για τα εγκλήματά του, κάτι που συνέβαλε στο να γίνει η Christine θρύλος. Θάφτηκε με διάφορα μετάλλια συμπεριλαμβανομένων του γαλλικού Croix de Guerre και του Βρετανικού George Medal για Ειδικές Υπηρεσίες.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ian Fleming δημοσίευσε το "Casino Royale", το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον πιο διάσημο πράκτορα, τον James Bond. Μαζί του εμφανίστηκε και το πρώτο λεγόμενο «κορίτσι του Bond», μία μελαχρινή αινιγματική Ευρωπαία με το όνομα Vesper Lynd.

Πηγη: modernnotion.com