ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2015 07:38 EET | Updated 12/03/2015 08:07 EET

Αυτά είναι τα «μαγικά» χαρτάκια: Οι αποδείξεις που θα μπαίνουν στην λοταρία

eurokinissi

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πολυσυζητημένη λοταρία της εφορίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο μέτρο φέρνει μέσω νομοσχεδίου η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, στην ιδιαίτερη αυτή λοταρία θα μπαίνουν συγκεκριμένες αποδείξεις και όχι όλες. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, γιατρούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα, φροντιστήρια και σχολές χορού.

Επίσης, όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, θα «μετρούν» οι αποδείξεις από μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Εκτός των κληρώσεων αναμένεται να μείνουν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Μέσω της λοταρίας, οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα, αν είναι τυχεροί, να κερδίσουν αρκετά χρήματα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει ένα σιχυρό κίνητρο προς του πολίτες έτσι ώστε να συλλέξουν μαζικά αποδείξεις και να καταπολεμιθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να αποδώσει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.

Πως θα γίνεται η κλήρωση

Κάθε φορολογούμενος θα στέλνει μέσω κινητού, με SMS ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό απόδειξης που έχει συλλέξει. Στη συνέχεια θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, την οποία θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως "λαχνός" .

Σύμφωνα πάντα με το Έθνος, κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα. Ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον 4ψήφιος με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φθάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκυλίεται το ενδεχόμενο στο προσεχές μέλλον τα «έπαθλα» να είναι ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Wall Street Journal: Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα

Το μοντέλο της «λοταρίας» εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία, Σλοβακία και Μάλτα, με σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι ενισχύθηκαν τα έσοδά της κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Την επιτυχία που είχε το μέτρο, «λοταρία αποδείξεων» στην Πορτογαλία, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι Πορτογάλοι είχαν λάβει σχετικό μέτρο στη χώρα τους, προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως «η χώρα μας δέχθηκε χλευαστικά σχόλια, επειδή πρότεινε μέτρα που δεν συνηθίζονται, όπως η πρόσληψη φοιτητών και τουριστών ως μυστικών επιθεωρητών και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις».

Στο δημοσίευμα, το οποίο είναι ανταπόκριση από τη Λισσαβόνα, τονίζεται χαρακτηριστικά πως παρόμοια κλήρωση συμβαίνει και στην Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή οικονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζεται πως εκεί το μέτρο εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία.

«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις», σημειώνεται.

Μάλιστα στο άρθρο αναφέρεται πως στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που δίνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση.