ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2015 12:18 EET | Updated 12/03/2015 12:19 EET

Εξοφλεί νωρίτερα τις οφειλές της προς το ΔΝΤ η Ιρλανδία

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Ireland's Finance Minister Michael Noonan, who underwent treatment for an eye condition arrives to take part in a European economic and financial affairs (ECOFIN) meeting at the European Council in Brussels, on February 17, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης του δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε την Πέμπτη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Το Δουβλίνο έχει καλύψει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον από τα 22,5 δισεκ. ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ χάρη σε φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, και άντλησε €1 δισεκ. δημοπρατώντας τριακονταετείς τίτλους με επιτόκιο 1,3% σήμερα, με όρους δηλαδή πολύ ευνοϊκότερους από το πακέτο στήριξης του 2010.

«Έδωσα οδηγία στο Ταμείο Διαχείρισης Εθνικής Περιουσίας (National Treasury Management Agency, NTMA) να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των τελευταίων 5,5 δισεκ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ που καταφέραμε να συμφωνήσουμε να προκαταβάλουμε», τόνισε ο Νούναν.

Αυτή η πρόωρη εξόφληση «της πλειονότητας των δανείων του ΔΝΤ θα συμβάλλει να εξοικονομηθούν πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ για τη διάρκεια της περιόδου εξυπηρέτησης του χρέους» της χώρας, εκτίμησε ο Νούναν.

Η Πορτογαλία, η τρίτη χώρα της ευρωζώνης η οποία ζήτησε πακέτο στήριξης μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, επίσης επιθυμεί, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δουβλίνου, να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων της νωρίτερα της προθεσμίας.

Στο 4,8% η ανάπτυξη το 2014

Η Ιρλανδία κατέγραψε ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ το 2014, την ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η άλλοτε αποκαλούμενη κελτική τίγρη επιτυγχάνει ανάκαμψη μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης το οποίο είχε ζητήσει πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την ιρλανδική εθνική στατιστική υπηρεσία, η Ιρλανδία πιθανόν θα συνεχίσει να καταγράφει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ: Το 2015 αναμένεται να κυμανθεί από 3,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 3,9%, σύμφωνα με το Δουβλίνο.

Η ευρωζώνη, κράτος μέλος της οποίας είναι η Ιρλανδία, κατέγραψε ανάπτυξη 0,9% το 2014 κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την Κομισιόν.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)