ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/03/2015 12:40 EET | Updated 12/03/2015 15:45 EET

Τσίπρας: Με τον ΟΟΣΑ ανοίγουμε νέο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
OECD Secretary General Jose Angel Gurria, left, shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras after a news briefing in Athens on Wednesday, Feb. 11, 2015. Gurria met officials from Greece's new left-wing government who are seeking assistance in overhauling cost-cutting reforms imposed as part of an international bailout. Eurozone ministers are meeting Wednesday to discuss Greece's debt problem and efforts by Athens to restructure that debt. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Σε ρήξη με χρόνιες παθογένεις της Ελλάδας στοχεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-ΟΟΣΑ. Σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας για την ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή. Οι μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχουν αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής αλλαγής, το χτύπημα μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Ανοίξαμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε».

Παράλληλα αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τόνισε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. "Έχουμε μπει σε ράγες υλοποίησης αυτής της απόφασης και εάν εφαρμοστεί έγκαιρα, γρήγορα η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί και να προχωρήσει και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια".

Απαντώντας μάλιστα στο ύφος της ερώτησης που δέχθηκε, ο κ.Τσίπρας δήλωσε “δεν αισθάνομαι πως έχω καμία θηλιά στο λαιμό μου”, οι εταίροι οφείλουν να συμβάλουν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν συγκρούσεις ή κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από μαι αδυναμία υλοποίησης της συμφωνίας. Έχουμε τη βούληση να την υλοποιήσουμε και μένουμε πιστοί πιστοί σε όσα συμφωνήσαμε

Όπως τόνισε δε με νόημα ο κ.Τσίπρας «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, προχωράμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και είμαστε έντιμοι έναντι των εταίρων μας και θέλουμε να είναι έντιμοι και εκείνοι».

Παράλληλα τόνισε πως “δεν υπάρχει ανησυχία ακόμη και εάν δεν υπάρξει εκταμίευση αφού «θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας”. Εάν όμως δεν γίνει η εκταμίευση τότε θα σημαίνει πως κάποιος υλοποιεί τη συμφωνία και όσα δεσμεύτηκε να κάνει και κάποιος άλλος όχι. «Γι' αυτό λέμε πως είναι θέμα της αμοιβαίας τήρησης της συμφωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “υπάρχει ένα θέμα αμοιβαίας καχυποψίας και πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης.

Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία εδώ με τον ΟΟΣΑ αποτελεί μια σφραγίδα στο διαβατήριο μας”.

Νωρίτερα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Καραγκούνης: Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τον ΟΟΣΑ "το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε"

"Οφείλουμε να συγχαρούμε τον κ. Τσίπρα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ!", δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ παράλληλα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος χαρακτήριζε τη συνεργασία αυτή που ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ως "συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης" και ως "μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού".

Ο κ. Καραγκοούνης υπενθύμισε επίσης στον κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρώντας ότι είναι "το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε".

"Προφανώς σήμερα συνεργάζεται με τους δημίους", πρόσθεσε.

"Τα συγχαρητήρια από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πάντοτε δεκτά" απα΄ντησε με ειρωνική διάθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Σακελλαρίδης, και συμπλήρωσε: "ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την χώρα στον ΟΟΣΑ, ένα σχέδιο που απαντάει στα πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Έτσι μπήκε στο χρονοντούλαπο η περίφημη εργαλειοθήκη της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά -που ονομάστηκε «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»- και ήταν πράγματι συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης, όπως πολύ σωστά θυμάται ο κ. Καραγκούνης και φυσικά όλη η κοινωνία".