ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2015 03:39 EET | Updated 12/03/2015 03:41 EET

Βαρουφάκης: Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Η παρουσία μου στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πολλούς

«Έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στο Mega το βράδυ της Τετάρτης, συμπληρώνοντας ότι «έχουν συνηθίσει μια σειρά από υπουργούς οι οποίοι κάθονται στην ουρά έξω από το γραφείο υπαλλήλων της τρόικα και περιμένουν να τους αποδεχτούν, αν τους δουν ώστε να αιτηθούν κάποια πράγματα».

«Έχουν συνηθίσει κάποιοι άλλοι να λένε 'forget it Giannis, Kostas, Kyriakos' και αμέσως αυτοί που οποίους απευθύνονται να ξεχνάνε αυτό που είχαν πει προηγουμένως. Αυτό τελείωσε τώρα. Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια κάποιων από αυτούς τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι έχουν μια ελληνική κυβέρνηση στην οποία αυτά δεν περνάνε. Θα το συνηθίσουν» τόνισε ο υπουργός.

«Η παρουσία μου στο Eurogroup εκνευρίζει»

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει πως «η παρουσία του στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς. Είχαν συνηθίσει μια κυβέρνηση που κυβερνούσε με email και φαξ. Συμπάσχω με το γεγονός ότι ξαφνικά συνειδητοποιούν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα είναι πρόβλημα γι΄αυτούς στο βαθμό που απαιτεί το δικαίωμα να ακούγεται η άποψη του ελληνικού λαού».

Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει επίμαχες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί». «Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης πως όποτε έχει αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με «τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα» και πως όποτε τον βλέπει, μιλούν «ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο».

Αποκάλυψε ωστόσο έναν διάλογο που είχε με τον Γερμανό υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους: «Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα 'δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε».

Σημείωσε επίσης ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τού τέθηκε το δίλημμα είτε ότι η Ελλάδα πέφτει στα βράχια είτε ότι αποδέχεται το πρόγραμμα σαν να μην έγιναν εκλογές και η απάντησή του ήταν «ότι η ζωή δεν αποδέχεται τέτοιου είδους αυταρχικά διλήμματα και πόσο μάλιστα η Ευρώπη και ότι ο ελληνικός λαός δεν μας εξέλεξε για να αποδεχτούμε μια τέτοια αυταρχική συμπεριφορά».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των κλιμακίων της ομάδας των τεσσάρων θεσμών και της ελληνικής ομάδας και στο επίκεντρο βρέθηκαν ο ορισμός της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος, θέματα που αφορούν στα δημοσιονομικά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα παρέχονται οι πληροφορίες από τεχνοκράτες στην Αθήνα.

Η έλευση των τεχνοκρατών

Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι από την Πέμπτη θα έρθουν κάποιοι τεχνοκράτες στην Αθήνα, όχι όλοι μαζί. Οι τεχνοκράτες αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, θα έρχονται ανάλογα με τις ανάγκες και το θέμα των διαπραγματεύσεων και στόχος των επισκέψεών τους θα είναι η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων του Brussels Group. Οι εν λόγω τεχνοκράτες θα έχουν έναν χώρο δουλειάς -ίσως σε κάποιο ξενοδοχείο- όπου και θα τους μεταφέρονται οι πληροφορίες που θα ζητούν και αν χρειάζεται θα συναντώνται στον ίδιο χώρο με εμπειρογνώμονες των υπουργείων.

Δεν θα δείτε στην Αθήνα κάποιον επικεφαλής αποστολής, για παράδειγμα τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχει αυτό που συνέβαινε επί του παλαιού καθεστώτος, οι εισβολές στα υπουργεία, οι συζητήσεις με γενικούς γραμματείς, διαβουλεύσεις με υπουργούς. Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα μιλούν εμπειρογνώμενες που θα αντλούν πληροφορίες για να λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτό που θα συμβαίνει στις Βρυξέλλες", σημείωσε και τόνισε ότι ισχύει το ότι «η τρόικα τελείωσε».

Οι τρεις στόχοι των διαπραγματεύσεων, όπως επισήμανε ο υπουργός, είναι πρώτον να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον οποίο θα κριθούμε ως χώρα πριν από την 20η Απριλίου, δεύτερον η διαδικασία που θα μας οδηγήσει τον Ιούνιο σε μια συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης για την ανάπτυξη της Ελλάδας και τρίτον να υπάρχει μια ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν όσον αφορά στον προϋπολογισμό.

«Στόχος δεν είναι η δόση αλλά η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη», υπογράμμισε, ερωτηθείς σχετικά.

Επίσκεψη στο Παρίσι

Για την επίσκεψή του στο Παρίσι και τις επαφές του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η μόνη συνάντηση που είχε ήταν με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, την οποία και χαρακτήρισε «εθιμοτυπικού χαρακτήρα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτό» σημείωσε και διέψευσε τις φήμες ότι είχε συναντήσεις με τον Πολ Τόμσεν ή τον Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο πάντως ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία στο πλαίσιο των συνομιλιών με όλους τους θεσμούς για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής και το επιτελείο του ΟΟΣΑ, είπε ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση και περαιτέρω επεξεργασία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της νέα κυβέρνησης».

ΕΚΤ

Για την πολιτική της ΕΚΤ είπε ότι «πράγματι είναι ασφυκτική η πολιτική τους απέναντι στην κυβέρνηση», εκτιμώντας ωστόσο ότι «δεν προσπαθούν απλά να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ασφυξία για να υποχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση», αλλά «πιέζουν και τους εταίρους μας λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα».

ΦΠΑ

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή», δηλαδή «ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας».

«Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο.

Υποστήριξε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΥΠΟΙΚ σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.

Από τη μεταρρύθμιση αυτή και από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει ποσό 6-8 δισ. ευρώ για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.

Βασικό εργαλείο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, θα είναι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

Δήλωσε παράλληλα ότι μετά τον Ιούνιο, ο στόχος είναι ένα μόνιμο, απλοποιημένο, δίκαιο φορολογικό καθεστώς. «Θα βάλουμε μπροστά τη διαδικασία του φορολογικού συμβουλίου που στόχο θα έχει μέσα σε έναν χρόνο να εκπονήσει ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι σταθερό και δεν θα αλλάζει ούτε με τους υπουργούς ούτε με τις κυβερνήσεις», επισήμανε.

Δημοψήφισμα

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να το αποκλείσει, καθώς μια τέτοια δυνατότητα προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα και "δεν θα ήταν κακή ιδέα", ξεκαθάρισε όμως ρητά πως δεν ανακοινώνει και ένα δημοψήφισμα.

«Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, κατ' εμέ στο Κοινοβούλιο. Αλλά δεν θα ήταν αναγκαστικά κακή ιδέα να τεθεί και στην κρίση του ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη μετά τον Ιούνιο εποχή «να έχει τη λαϊκή υποστήριξη, όχι μόνο την κοινοβουλευτική αλλά και μια γενικότερη υποστήριξη», τονίζοντας ότι το «πρόβλημα με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ότι δεν είχε τη λαϊκή υποστήριξη και γι' αυτό απέτυχε».