ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2015 19:36 EET | Updated 13/03/2015 19:36 EET

Σε σοβαρή κατάσταση ο Αμερικανός που μολύνθηκε με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Αναζητούνται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του

DFID - UK Department for International Development/Flickr
'Simon Davis/DFID'.

Σε σοβαρή κατάσταση σε ένα νοσοκομείο στο Μέριλαντ νοσηλεύεται Αμερικανός, εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα ενόσω βρισκόταν στη Σιέρα Λεόνε. Παράλληλα, ένας δεύτερος Αμερικανός που ενδέχεται να εκτέθηκε στον πρώτο ασθενή, διακομίστηκε εσπευσμένα αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ο ασθενής που έχει μολυνθεί με Έμπολα επέστρεψε αεροπορικώς στην πατρίδα του νωρίτερα και εισήχθη σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Μέριλαντ. Ο ασθενής αυτός είναι ο 11ος που έχει μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό και υποβάλλεται σε θεραπεία στις ΗΠΑ.

Το NIH ανέφερε ότι ο ασθενής βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η οργάνωση αρωγής Partners In Health ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο νοσοκομειακός γιατρός εργαζόταν για λογαριασμό της στη Σιέρα Λεόνε και ότι ο εργαζόμενός της «συνεχίζει να έχει καλό ηθικό».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένας ακόμη Αμερικανός, ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στη Σιέρα Λεόνε, έχει «πιθανόν εκτεθεί» στον ασθενή και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ατλάντα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι, όπου έχουν νοσηλευτεί και άλλοι ασθενείς με Έμπολα.

Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν μια περίοδο σχετικής ηρεμίας σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του Έμπολα στις ΗΠΑ, κι υπενθυμίζουν ότι παρότι η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό έχει επιβραδυνθεί στη δυτική Αφρική, συνεχίζεται.

Το CDC διευκρίνισε ότι μετά το νέο κρούσμα, εργάζεται για να εντοπίσει τις επαφές των εθελοντών που συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ακόμη Αμερικανών, που μπορεί να ήλθαν σε επαφή με τον γιατρό ο οποίος μολύνθηκε.

Το CDC πάντως διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του εργαζόμενου που μεταφέρθηκε στην Ατλάντα, δεν επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον Έμπολα μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.

Tο Κέντρο ανέφερε ότι συνεργάζεται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάρτιση σχεδίων προκειμένου να επιστρέψουν οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν πιθανώς εκτεθεί στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση και υπό παρακολούθηση από το CDC για 21 ημέρες.

Ένας Βρετανός εργαζόμενος που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκε από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε μεταφέρθηκε αεροπορικώς αυτή την εβδομάδα στην πατρίδα του, όπως και άλλοι τέσσερις συμπατριώτες του, όλοι τους στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 ανθρώπων στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, από τον Δεκέμβριο του 2013, όμως ελάχιστα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Βρετανία. Η επιδημία είναι η χειρότερη από τον εντοπισμό του ιού το 1976.

Sponsored Post