ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/03/2015 06:35 EET | Updated 13/03/2015 06:35 EET

Αυτό ήταν το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού

ΕΛΑΣ

Μέχρι και τους κωδικούς της πόρτας του θυρωρείου των φυλακών Κορυδαλλού γνώριζαν οι τρομοκράτες που θα συμμετείχαν στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη του σωφρονιστικού ιδρύματος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας.

Στις χιλιάδες σελίδες σημειώσεων που βρέθηκαν στη γιάφκα του Λουτρακίου περιέχονται σχεδιαγράμματα που είχαν φτιαχτεί για το χτύπημα, όπως αναλυτικές λεπτομέρειες για το ρόλο που θα είχε ο καθένας.

Photo gallery Σχέδιο Γοργοπόταμος See Gallery

Την ώρα που θα έφτανε η βόμβα έξω από τις φυλακές οι έγκλειστοι θα βρισκόντουσαν σε επισκεπτήριο, θα ακινητοποιούσαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με όπλα-μαϊμού και θα άνοιγαν την πόρτα του θυρωρείου με κωδικό που ήδη ήξεραν. «Όλα αυτά θα διαρκέσουν 30-40 δευτερόλεπτα. Πιο απλό και από ληστεία», φέρεται να γράφει ένας από τους συμμετέχοντες σε επιστολή.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός θα οδηγούσε το «βυτίο», το διαμορφωμένο κλειστό φορτηγό με την βόμβα-μαμούθ στο εσωτερικό του. Θα έβαζε τα αλάρμ, σταθμεύοντας στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Αριστάρχου, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα και θα άνοιγε την πλαϊνή συρόμενη πόρτα, με την βόμβα να στοχεύει τον μαντρότοιχο.

Στη συνέχεια, θα έβγαζε από το βαν ένα χαρτόκουτο για να αποπροσανατολίσει «θεατρικά» τους φύλακες και θα πυροδοτούσε τη μεγα-βόμβα με βραδύκαυστο φυτίλι… διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Θα έπαιρνε το χαρτόκουτο και με γοργό βήμα θα πήγαινε σε προκαθορισμένο σημείο ασφαλείας για εκείνον. Ο «Κώστας» και ο «Ιάσονας» θα στέκονταν σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να «γαζώσουν» τα δύο φυλάκια και να πετάξουν αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και καπνογόνα. Ο «Στέλιος» και ο «Θωμάς», οι δύο Αλβανοί συνεργοί τους, θα είχαν τοποθετήσει τα οχήματα διαφυγής στα προκαθορισμένα σημεία.

Στο τελικό σχέδιο προβλέπεται η προσέλευση των «Γοργοποταμιτών» στις 07:30 στην αλάνα Σύρου, με το ηγετικό μέλος των Πυρήνων να γράφει: «Περιμένεις δικό μας τηλέφωνο στις 08:05-08:10 (τότε βγαίνει ο υπάλληλος για τσεκ προαυλίου). Αν αργήσουμε λίγο μην αγχωθείς θα έχει αργήσει ο μ……. να βγει στο προαύλιο. Όταν βγει σε παίρνουμε εμείς τηλέφωνο και στου λέμε ‘ετοιμάσου’ και από εδώ και πέρα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή δεν ξανακλείνουμε»… «Κάνεις το θεατρικό με το χαρτόκουτο και με το που ανάβεις το φυτίλι μας λες καθαρά ‘άναψα-άναψα-άναψα’ και τρέχεις να καβαντζωθείς».

Sponsored Post