Άγρια κόντρα για τις κρυφές αυξήσεις της ΔΕΗ. Έξαλλος με ΡΑΕ και ΝΔ ο Λαφαζάνης

Άγρια κόντρα για τις κρυφές αυξήσεις της ΔΕΗ. Έξαλλος με ΡΑΕ και ΝΔ ο Λαφαζάνης
Eurokinissi

Με νέα ανακοίνωση της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει πίσω την αύξηση του ειδικού τέλους μέιωσης εκπομπών αερίων ρύπων καθώς είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να διατηρεί ισοσκελισμένο τον λογαριασμό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση για την αύξηση του ειδικού τέλους ελήφθη πριν από τις εκλογές, αλλά οι επικεφαλής της Αρχής είχαν ενημερώσει τον προηγούμενο Υπουργό Περιβάλλοντος .

Είχε προηγηθεί η οργισμένη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία χαρακτήριζε απαράδεκτες τις αυξήσεις και κατηγορούσε τη ΡΑΕ πως σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση έκρυψε τις αυξήσεις, για να μην πληγούν τα ποσοστά της ΝΔ στις εκλογές.

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης, αν και δεν διαψεύδει πως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερη για τις αυξήσεις, κατηγορεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πως είχε ενημερωθεί για αυτές από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν συναντήθηκε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τον καλεί μάλιστα ή να πάρει πίσω τις αυξήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ ή αν μην αποπληρώσει τους παραγωγούς ανανεώσημης πηγής ενέργειας. Βέβαια και η συλλογική σύμβαση για την έμμεση αύξηση (με κουπόνια) στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, πριν τις εκλογές συμφωνήθηκε.

Η δήλωση του Κώστα Καραγκούνη

«Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος, σημειώνει ο κ. Κώστας Καραγκούνης, σε σχετική ανακοίνωση.

Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές, προσθέτει και καταλήγει "ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο».

Η απάντηση του ΥΠΑΠΕΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο για να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις εξοργιστικές παραλήψεις που σημειώθηκαν στην υπόθεση.

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη ότι από τις αρχές του έτους έχουν περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρυφές αυξήσεις από 1,3% έως 11,9%

Η απάντηση του ΥΠΑΠΕΝ στον Κ. Καραγκούνη

«Χρειάζεται ιδιαίτερη θρασύτητα από ένα κόμμα, που αναγνωρίζει ευθέως ότι εξαπάτησε τους πολίτες, αποκρύπτοντάς τους, σε συμπαιγνία με τη ΡΑΕ, τις προεκλογικές αυξήσεις που προκλητικά επεβλήθησαν στα ηλεκτρικά τιμολόγια, να καταφεύγει συνειδητά σε χονδροειδή ψεύδη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τερατουργήματά του.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πράγματι με πρωτοβουλία του είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΡΑΕ, η οποία όμως επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ.

Πώς ήταν δυνατόν όμως η ΡΑΕ να ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια, όταν είχε φτάσει στο σημείο, σε συνεννόηση και συνενοχή με την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη, να έχουν αποκρύψει κουτοπόνηρα αυτές τις αυξήσεις από όλους όσοι επρόκειτο να τις υποστούν, τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι τις πληροφορήθηκαν δύο και πάνω μήνες μετά, στις 4/3/2015, όταν στο μεταξύ είχε αλλάξει η κυβέρνηση.

Αλλά το πιο τραγικό δεν είναι τα ανερυθρίαστα ψεύδη που εκστομίζει, ελπίζουμε από παραπλανητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η αμετανόητη Ν.Δ. δικαιολογεί την επιδρομή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι προκλητικό ότι η Ν.Δ., ακόμα και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να σιωπά και να κρύβεται, επιμένει σε επιλογές καταλήστευσης νοικοκυριών, αγροτών και παραγωγικών επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ θα κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο για να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις εξοργιστικές παραλήψεις που σημειώθηκαν στην υπόθεση».

Δημοφιλή