ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/03/2015 07:19 EET | Updated 14/03/2015 08:05 EET

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έζησε πάνω από τις δυνατότητές της. Τα προβλήματά της δεν οφείλονται στη Γερμανία

Germany's Minister of Finance Wolfgang Schauble  answer questions during a news conference  of the  Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN)  in the National Art Gallery  in Vilnius, Lithuania, Saturday, Sept. 14, 2013.  (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
ASSOCIATED PRESS
Germany's Minister of Finance Wolfgang Schauble answer questions during a news conference of the Informal Meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN) in the National Art Gallery in Vilnius, Lithuania, Saturday, Sept. 14, 2013. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Η Ελλάδα για πάρα πολύ καιρό έζησε πάνω από τις δυνατότητές της, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν προβλήματα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην αυστριακή «Der Standard».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της χώρας δεν οφείλονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία. Επίσης, διαμηνύει πως το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί από πολλού.Προσθέτει δε, πως όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από τους υπεύθυνους, διότι είναι σημαντικό να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και αυτό είναι δύσκολο και τα συνθήματα δεν βοηθούν.

Απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν τίθεται και πάλι σε συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας μια διαγραφή χρέους και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, ο σεβασμός επιβάλλει να παραμείνει κανείς σε αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, και κανείς δεν επέβαλε ποτέ κάτι που ο άλλος δεν θέλει καν.

Ως προς τη διαγραφή χρέους αναφέρει ότι -γνωρίζοντας ο ίδιος καλά το πρόβλημα της Ελλάδας, διότι, όπως λέει, έχει ασχοληθεί ολόκληρες νύχτες με αυτό- όποιος συζητά αυτή τη στιγμή για διαγραφή χρέους, προφανώς δεν γνωρίζει πως τα επόμενα χρόνια το θέμα χρέος θα είναι το λιγότερο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία.

Ο ίδιος, όπως διευκρινίζει, αγωνίσθηκε με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών για μια διαγραφή χρέους και αυτό ενάντια στις μαζικές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετυχαίνοντας στο τέλος μια διαγραφή κατά 53 %.

Η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι όταν διάβασε πως ειπώθηκε ότι το όχι ασήμαντο πρόβλημα του χρέους, μπορεί να λυθεί με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι υποκείμενες σε έγκριση αποφάσεις. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και αυτό ονομάζεται «διαχείριση προσδοκιών».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πρόθεση από το Βερολίνο για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η Γερμανία στις 8 Μαΐου 1945 έχασε για πολύ καιρό την κυριαρχία της, την οποία επανέκτησε στις 3 Οκτωβρίου 1990 με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης «2 συν 4», και από τότε έχει προχωρήσει 25 χρόνια.

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «φυσικά» δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και δεν φταίει ο ίδιος αν ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά μια δήλωση στον Τύπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Όπως τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα, «η πραγματική πρόκληση είναι η Ελλάδα να βάλει μπρος την οικονομία της».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)