ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/03/2015 11:01 EET | Updated 14/03/2015 11:07 EET

«Πρόγραμμα Μέρκελ»: Ο Βαρουφάκης προτείνει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία αρχείου)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία αρχείου)

«Πρόγραμμα Μέρκελ» είναι το όνομα που θα προτιμούσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για το εναλλακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) που πρότεινε στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, προκαλώντας αίσθηση σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ- μία ημέρα μετά τον «σεισμό» που προκάλεσαν στο εσωτερικό οι δηλώσεις του περί καθυστέρησης στην εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών.

Η εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, την οποία πρότεινε ο υπουργός, θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει [...]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική» τόνισε.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μαξίμου, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Κόμο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτις Σουλτς. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο θα συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι για να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)