ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2015 18:07 EET | Updated 15/03/2015 18:07 EET

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της Ρούσεφ στη Βραζιλία

VINICIUS COSTA via Getty Images
Demonstrators rally to protest against the government of president Dilma Rousseff in Porto Alegre, Brazil on 15 March, 2015. Tens of thousands of Brazilians turned out for demonstrations Sundays to oppose leftist president Dilma Rousseff, a target of rising discontent amid a faltering economy and a massive corruption scandal at state oil giant Petrobras. AFP PHOTO / Vinicius COSTA (Photo credit should read Vinicius Costa/AFP/Getty Images)

Πάνω από 1 εκατομμύριο Βραζιλιάνοι συμμετείχαν σήμερα στις κινητοποιήσεις στο Σάου Πάουλου και σε άλλες πόλεις για να απαιτήσουν την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας της Βραζιλίας.

Στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη στα τέλη του 2014, συμμετείχαν περίπου 1,5 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ένας αριθμός συγκρίσιμος με τον όγκο των κινητοποιήσεων που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2013.

Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, τα φαινόμενα διαφθοράς, κι αξίωσαν να αποπεμφθεί η Ρουσέφ.

Στον τρίτο μήνα της δεύτερης τετραετούς θητείας της, η Ρουσέφ μοιάζει πάντως απίθανο να παραιτηθεί ή να αντιμετωπίσει μια διαδικασία αποπομπής της όπως ζητούν πολλοί αντίπαλοί της, εξοργισμένοι για το τέλμα της οικονομίας για πέμπτη χρονιά και το σκάνδαλο στην κρατική επιχείρηση του κλάδου της ενέργειας, της Petroleo Brasileiro, ή Petrobras, όπως είναι επίσης γνωστή.

Οι προοπτικές της οικονομίας της Βραζιλίας είναι τόσο δυσμενείς που πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η χώρα θα καταγράψει ύφεση φέτος. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας, ενώ το ρεάλ, το βραζιλιάνικο νόμισμα, έχει χάσει πάνω από 22% της αξίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Η πρόεδρος, που επανεξελέγη με μικρή διαφορά πριν από πέντε μήνες, αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονες αμφισβητήσεις. Πρόσφατα η Ρουσέφ αποδοκιμάστηκε σε μια δημόσια εμφάνισή της, ενώ ορισμένοι πολίτες χτυπούσαν κατσαρόλες όταν έκανε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις έγιναν πάντως σε ήρεμο κλίμα, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια βίας όπως εκείνα που είχαν αμαυρώσει τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είχαν καταγγείλει τις σπατάλες για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήκαν στη μεσαία τάξη και τα πιο εύπορα στρώματα.

Χιλιάδες πολίτες, πολλοί με μπλε, πράσινα και κίτρινα ρούχα —τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας— συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα στο Ρίου ντε Ζανέιρου, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα “Ντίλμα, φύγε”.

Sponsored Box