ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/03/2015 16:08 EET | Updated 16/03/2015 05:36 EET

Τσακωμός για την αιφνίδια αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ. Για μεθόδευση κατηγορεί τη ΝΔ ο Λαφαζάνης

Eurokinissi

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη ότι από τις αρχές του έτους έχουν περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρυφές αυξήσεις από 1,3% έως 11,9% με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με νέα ανακοίνωση της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει πίσω την αύξηση του ειδικού τέλους μέιωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), καθώς είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να διατηρεί ισοσκελισμένο τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η απόφαση για την αύξηση του ειδικού τέλους ελήφθη πριν από τις εκλογές, αλλά οι επικεφαλής της Αρχής υποστηρίζουν πως είχαν ενημερώσει και την ΔΕΗ και τον προηγούμενο Υπουργό Περιβάλλοντος στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και πως τουλάχιστον από την πλευρά της ΡΑΕ δεν υπήρξε μεθόδευση.

Κι αυτό γιατί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε κατηγορήσει την ΡΑΕ πως σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση, έκρυψαν τις προαποφασισμένες αυξήσεις, για να μην υποστούν το εκλογικό κόστος στις εκλογές.

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης, αν και δεν διαψεύδει πως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερη για τις αυξήσεις, κατηγορεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πως είχε ενημερωθεί για αυτές από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν συναντήθηκε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Τον καλεί μάλιστα ή να πάρει πίσω τις αυξήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ ή αν μην αποπληρώσει τους παραγωγούς ανανεώσημης πηγής ενέργειας. Βέβαια και η συλλογική σύμβαση για την έμμεση αύξηση (με κουπόνια) στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, πριν τις εκλογές συμφωνήθηκε.