Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Φουντώνουν τα σενάρια

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Φουντώνουν τα σενάρια
eurokinisssi

Ενισχύεται από σήμερα Δευτέρα η ομάδα των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς στους τεχνοκράτες των θεσμών θα προστεθούν μερικοί ακόμα οι οποίοι θα ελέγξουν τα στοιχεία για την πορεία των τραπεζών, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων αφορά το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2014, καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν οι αστοχίες και να οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το περασμένο έτος.

Έμπειρα στελέχη αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι ίσως το πιο κρίσιμο καθώς το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2014, θα αποτελέσει τη βάση εκκίνησης του 2015 και ταυτόχρονα θα ορίσει το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης σε σχέση με την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών.

Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το τι έχουν ανακαλύψει τα τεχνικά κλιμάκια στους ελέγχους που έχουν κάνει στα στοιχεία που τους έχει δώσει η ελληνική πλευρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στους ελέγχους που έχουν κάνει μέχρι σήμερα ανακάλυψαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι πολύ μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις (1,5%), αλλά και την εκτίμηση του προϋπολογισμού (1,8%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έκλεισε περίπου 2δισ ευρώ χαμηλότερα του στόχου, στο 0,5% - 0,6% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερο άνοιγμα στο χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Αν και πηγές από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι αυτή η “ανακάλυψη” δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το στόχο πλεονάσματος του 2015.

Ωστόσο, έστω και αν ακόμα η διαπραγμάτευση για το 2015 δεν έχει ξεκινήσει, εάν οι πληροφορίες για μικρότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιωθούν, τότε η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Αυτό σημαίνει ότι στις αρχικές εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι δανειστές για χρηματοδοτικό κενό ύψους 13δισ ευρώ το 2015, θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 2δισ ευρώ αυξάνοντας έτσι τις ανάγκες, αλλά και τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για νέο δάνειο.

Προς το παρόν από την πλευρά της κυβέρνησης όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ούτε και να ζητήσει νέο δάνειο.

Μάχη με τη ρευστότητα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχη με τη ρευστότητα, με το οικονομικό επιτελείο να ελέγχει μέρα με τη μέρα την πορεία των διαθεσίμων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις υποχρεώσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιανη Βαρουφάκη, ρωτήθηκε εάν υπάρχει ζήτημα με την ρευστότητα, για να απαντήσει «Δεν υπάρχει κανένας φόβος».

Όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στην HuffPost “η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν υπάρξει κανένα θέμα ούτε με την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ούτε με την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ”

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει ακόμα μια φορά το θέμα τόσο της επιστροφής του 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, όσο και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, καθώς εκτιμούν ότι έτσι μπορεί να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες ρευστότητας , μέχρι να υπάρξει η τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Δημοφιλή