ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/03/2015 16:21 EET | Updated 16/03/2015 16:21 EET

Παράθυρο για αύξηση της ρευστότητας άφησε ο Γιούνκερ

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker talks during a plenary session at the European Parliament in Brussels on Wednesday, Feb. 25, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφωνήσει ένα πρόγραμμα εποπτείας από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων.

«Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη». Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι οποιαδήποτε χώρα εφάρμοζε μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου» συνέχισε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Επισήμανε, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο μία δημοκρατία αλλά 19 και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το ένα το άλλο. «Θέλω να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι εξακολουθεί να το εξετάζει. Αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος αυτού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)