ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/03/2015 06:38 EET | Updated 16/03/2015 07:07 EET

Εκατοντάδες παιδιά πεινάνε στην Πάτρα

Eurokinissi/Photo αρχείου

Χιλιάδες είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Πάτρα που υποσιτίζονται, ενώ τουλάχιστον 400 μαθητές πηγαίνουν κάθε ημέρα νηστικοί στο σχολείο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Πάτρας που επικαλείται ο Χρήστος Σπηλιώπουλος, επικεφαλής του «Φωτεινού Αστεριού»,  μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) που σκοπός της είναι η χορήγηση τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιων για τα άπορα παιδιά στην Πάτρα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπηλιώπουλος, σε δηλώσεις του στη HuffPost Greece, τα στοιχεία αυτά αφορούν το περασμένο έτος και είναι βέβαιο πως ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί.

Αυτή τη στιγμή το «Φωτεινό Αστέρι» φροντίζει 280 οικογένειες που κατά μέσο όρο έχουν δύο παιδιά.

«Το “Φωτεινό Αστέρι” προσπαθεί να εξασφαλίσει φαγητό για 560 ανήλικα παιδιά αυτή τη στιγμή» δηλώνει ο κ. Σπηλιώπουλος και διευκρινίζει πως στόχος της οργάνωσης είναι να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν τρόφιμα για ένα με δύο μήνες μέχρι να αναλάβει κάποιος κρατικός φορέας.

Ο επικεφαλής του “Φωτεινού Αστεριού” και τα 120 μέλη του προσπαθούν να συνδράμουν όσο μπορούν με την αρωγή της εκκλησίας και άλλων φορέων, ενώ ζητούν και τη στήριξη επιχειρήσεων που επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία.

Όμως, σύμφωνα με τον Σπηλιώπουλο, ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζει βοήθειας αυξάνεται διαρκώς και εξηγεί, πως σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας πέρσι 200 βιοτέχνες και έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να μπουν στο ταμείο ανεργίας.

«Πρόσφατα μια μητέρα πούλησε το πλυντήριο του σπιτιού γιατί δεν είχε να πάρει γάλα και πάνες για το αγοράκι της. Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό αυτό και αντιμετωπίσαμε προσωρινά την κατάσταση» λέει ο κ. Σπηλιώπουλος και προσθέτει πως εκτός από φαγητό το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να τους ζητούν κουβέρτες και θερμαντικά σώματα.

Ωστόσο είναι το φαγητό αυτό που στερούνται οι οικογένειες και ιδίως τα ανήλικα παιδιά

«Τα παιδιά αυτά υποσιτίζονται. Μπορεί να φάνε ένα κιλό ψωμί και να χορτάσουν, αλλά δεν σιτίζονται κανονικά. Χρειάζονται κρέας, φρούτα...» υπογραμμίζει ο κ. Σπηλιώπουλος και αναφέρει το περιστατικό με μια ανήλικη μαθήτρια η οποία προ ημερών πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς έπρεπε να σιτίζεται καλά, δεδομένου ότι έπαιρνε αντιβίωση. Όμως η μητέρα του κοριτσιού αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού αφού το μόνο που είχε ήταν πατάτες.

«Η μητέρα αυτή, είναι μια περίπτωση από πολλές αντίστοιχες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο κ. Χρήστος Σπηλιώπουλος και αναφέρει πως το σύνθημα του «Φωτεινού Αστεριού» είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».