ΔΙΕΘΝΕΣ
16/03/2015 14:37 EET | Updated 16/03/2015 14:37 EET

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στη κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Archive

«Η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στη κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε με παρέμβασή του ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών είναι μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας ότι «η φτώχεια, οι εμφύλιοι πόλεμοι, τα υπό κατάρρευση κράτη, η πείνα και οι περιβαλλοντικές καταστροφές, είναι οι αιτίες που παράγουν τα παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα».

«Για να επιτύχουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την διαμόρφωση μιας πιο συντονισμένης και βιώσιμης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην κοινή εξωτερική πολιτικής μας, την μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πρότεινε δε την υλοποίηση μιας σειράς από στόχους που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ειδικότερα:

  • Στην βελτίωση των σχέσεων της Ε.Ε. με την άμεση γεωπολιτική της περιφέρεια, που βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης, με αναπτυξιακές πολιτικές, ώστε να στηρίξουμε τα κράτη και τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αστάθεια και πολέμους.
  • Στην προστασία της ασφάλειας των κοινών μας συνόρων από εκείνους που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών μας και τη συνοχή των κοινωνιών μας.
  • Και πάνω από όλα, στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας