ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/03/2015 18:17 EET | Updated 17/03/2015 18:17 EET

Η ΡΑΕ πετάει το γάντι στον Λαφάζανη για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. «Εμείς δεν μπορούμε να τις κόψουμε, καν' το εσύ»

eurokinissi

Στηλώνει τα πόδια για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), δηλώνοντας πως δεν της επιτρέπεται από το νόμο να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ ( (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Αρχή έκρινε, ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση για το θέμα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει ήδη δηλώσει - και επανέλαβε σήμερα- ότι αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.

«Η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού» ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωση για το θέμα η Αρχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post