ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/03/2015 12:41 EET | Updated 18/03/2015 12:42 EET

«Θα αναζητήσουμε στα ρωσικά αρχεία, ντοκουμέντα για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ήσυχος

German anti-aircraft guns are posted on the Acropolis in Athens, Greece, June 4, 1941 during World War II.  (AP Photo)
ASSOCIATED PRESS
German anti-aircraft guns are posted on the Acropolis in Athens, Greece, June 4, 1941 during World War II. (AP Photo)

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος παραχώρησε από την Ελλάδα συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ, εκδηλώνοντας μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της Αθήνας να αποκτήσει από ρωσικά αρχεία τυχόν στοιχεία για την γερμανική Κατοχή, ενόψει και των επικείμενων εορτασμών των 70 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα».

Αναφερόμενος στο σύνολο των προβλημάτων της περιοχής, όπως η κρίση στη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι «όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι μόνο απλά στρατιωτικά ή οικονομικά, έχουν γεωπολιτική διάσταση και πρέπει να επιλυθούν από την άποψη της γεωπολιτικής. Νομίζω ότι και οι δύο χώρες μας μπορούν να έχουν κοινές προσεγγίσεις για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα, για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή».

(Από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post