Έξι είδη μαγισσών από όλο τον κόσμο

Έξι είδη μαγισσών από όλο τον κόσμο
Witch flying over the moon
Witch flying over the moon
ori-artiste via Getty Images

Εδώ και δεκαετίες οι μάγισσες έχουν γίνει ιδιαιτέρα αναγνωρίσιμες, σε όλο τον κόσμο. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες διαθέτουν... μαγικές δυνάμεις. Υπάρχουν όμως δύο είδη, σύμφωνα με το mentalfloss.com: είναι αυτές που χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να βλάψουν τους ανθρώπους και υπάρχουν και αυτές που είναι με την πλευρά του καλού, όπως η διάσημη έφηβη μάγισσα Σαμπρίνα.

Αν ανατρέξουμε πίσω στους αιώνες, θα συναντήσουμε πολλά «κυνήγια μαγισσών». Δηλαδή, μαζικές επιθέσεις του πλήθους, κατά των συγκεκριμένο γυναικών.

Πάντως, και εδώ έχει καταγραφεί το κακό, αλλά και το καλό σενάριο: Από την μια γυναίκες που έχουν χαρακτηριστεί ως μάγισσες και έχουν κυνηγηθεί, και από την άλλη αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν τιμηθεί. Υπάρχουν 6 χαρακτηριστικά παραδείγματα μαγισσών, που δείχνουν... ότι η μαγεία έχει πολλές μορφές.

1. Νότια Αφρική: Η μάγισσα- γιατρός

Ο συγκεκριμένος τύπος μάγισσας είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους. Σύμφωνα με πολλούς, αυτές οι μάγισσες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας της Νότιας Αφρικής. Κατάγονται από την φυλή των Ζουλού. Θεωρούνται ως θεραπευτές και χωρίζονται μάλιστα σε δύο κατηγορίες με τα χαρακτηριστικά ονόματα: inyanga και isangoma.

2. Γκάνα: Οι μάγισσες των στρατοπέδων

Ενώ το κυνήγι μαγισσών, σε μεγάλο βαθμό, τελείωσε στην Ευρώπη στον 18 αιώνα, σε κάποια άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν ακόμα και τώρα τέτοια φαινόμενα. Η Γκάνα, για παράδειγμα, έκανε πρόσφατα ένα μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό: σχεδόν 1.000 γυναίκες και 500 παιδιά που κατηγορούνται ως μάγισσες θα απελευθερωθούν από τα «στρατόπεδα μαγισσών» που υπάρχουν εκεί. Λειτουργούν 6 τέτοιοι ΄χώροι στην περιοχή.

Τα εν λόγω στρατόπεδα δημιουργήθηκαν πριν από 100 χρόνια, έτσι ώστε να συγκεντρώνονται εκεί οι μάγισσες που κατηγορούνταν για τα δεινά της περιοχής, όπως αρρώστιες και θάνατοι. Οι χώροι αυτοί προστάτευαν κατά κάποιο τρόπο αυτούς τους ανθρώπους από την οργή του πλήθους, ωστόσο δεν είχαν βασικές υποδομές όπως ο ηλεκτρισμός και το πόσιμο νερό.

3. Χιλή: Οι Kalku

Προέρχονται από τους ιθαγενείς Mapuche της Χιλής. Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, πρόκειται για ένα είδος μαγισσών που θέλει να βλάψει τους άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιούν μαύρη μαγεία και σπέρνουν τον όλεθρο. Σύμφωνα με τους θρύλους, μπορούν με τις μαγικές τους ικανότητες να ζωντανέψουν ακόμα και νεκρά παιδιά.

4. Φιλιππίνες: Οι μάγισσες Mangkukulam

Στα νησιά των Φιλιππίνων, η πίστη στη μαγεία είναι πολύ έντονη. Οι Mangkukulam λέγεται πως χρησιμοποιούν ένα είδος μαγείας με την ονομασία «Kulam», και έχουν ως στόχο να βλάψουν τους γύρω τους. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι παρόμοιες με αυτές του βουντού. Οι Mangkukulam πωλούν επίσης μαγικά ερωτικά φίλτρα, με την χρήση των οποίων κάποιος μπορεί να εκδικηθεί την/τον σύντροφο του που δεν του/της έχει φερθεί σωστά.

5. Ινδία: Οι Obeah

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτό το είδος μαγείας, άκμασαν στο δυτικό μέρος της Ινδίας και ήταν ουσιαστικά ένας τρόπος αντίστασης στο δουλεμπόριο. Με αυτό τον τρόπο, γίνονταν προβλέψεις για το μέλλον, ενώ κάποιος ενδιαφερόμενος μπορούσε να ζητήσει βοήθεια για οποιοδήποτε λόγο. Συνήθως αυτό το είδος μαγισσών λειτουργούσε προς όφελος των ανθρώπων. Ο συγκεκριμένος τύπος μαγιάς προέρχεται από τη δυτική Αφρική, ωστόσο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές όπως η Καραϊβική.

6. Μεξικό: Η διάσημη μάγισσα Santa Muerte

Για πολλούς θεωρείται Άγια και όχι μάγισσα, ωστόσο η Santa Muerte είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη μαγεία. Πρόκειται για μια γυναίκα με μακρύ μανδύα, η οποία φορά μια κοκάλινη μάσκα. Προς τιμήν της έχουν δημιουργηθεί πολλά αγάλματα, τα οποία πολλοί πιστεύουν ότι έχουν επίσης μαγικές ικανότητες. Αρκετοί πιστοί, ακόμα και σήμερα, θεωρούν ότι η Santa Muerte είναι ένας μεσάζων μεταξύ του θεού και της Γης. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως τα αγάλματα της φέρνουν καταστροφικές.

Δημοφιλή