ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/03/2015 15:49 EET | Updated 19/03/2015 15:49 EET

Οδηγίες προφύλαξης από το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου

KHARTOUM, SUDAN - NOVEMBER 3:  A partial solar eclipse is seen over the Sudanese capital Khartoum on November 3, 2013. A rare solar eclipse sweeps parts of North America, Europe and Africa, allowing a view of the Sun totally or partially blocked out by the Moon. (Photo by Stringer/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images
KHARTOUM, SUDAN - NOVEMBER 3: A partial solar eclipse is seen over the Sudanese capital Khartoum on November 3, 2013. A rare solar eclipse sweeps parts of North America, Europe and Africa, allowing a view of the Sun totally or partially blocked out by the Moon. (Photo by Stringer/Anadolu Agency/Getty Images)

Την προσοχή εφιστούν οι αρμόδιοι φορείς σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την Παρασκευή το φαινόμενο της έκλειψης ηλίου, το οποίο θα είναι ορατό και στη χώρα μας, καθώς εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα υπάρχει κίνδυνος για μόνιμη βλάβη στη όραση.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η παρατήρηση με γυμνούς οφθαλμούς του φαινομένου της έκλειψης ηλίου και συστήνει την αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας ένα φαινόμενο γνωστό ως έκλειψη Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά λόγω της θέσεώς μας στη Γη, μόνο ένα μέρος του Ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη και έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.

Το Αστεροσκοπείο υπογραμμίζει πως τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και εάν δεν χρησιμοποιηθούν ειδικά γυαλιά μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όραση.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

 

Στις οδηγίες προφύλαξης που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρεται ότι η παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης ηλίου με γυμνούς οφθαλμούς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.

Επισημαίνεται δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

 

Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί επισημαίνουν, παράλληλα, ότι είναι επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.

Γενικότερα, το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.