ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2015 11:17 EET | Updated 19/03/2015 13:10 EET

Τα αιτήματα Τσίπρα σε Μέρκελ - Ολάντ. Χωρίς Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες για τις κρίσιμες συναντήσεις

Greek Prime Minister Alexis Tsipras, second right, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. European Union leaders on Thursday said the full respect of the planned weekend cease-fire in eastern Ukraine will be essential before there could be a change in the sanctions regime imposed on Moscow. (AP Photo/Virginia Mayo)
ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, second right, speaks with the media as he arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, Feb. 12, 2015. European Union leaders on Thursday said the full respect of the planned weekend cease-fire in eastern Ukraine will be essential before there could be a change in the sanctions regime imposed on Moscow. (AP Photo/Virginia Mayo)

Με το αίτημα να ληφθεί πολιτική απόφαση, προς ανακούφιση του οξέως προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά και αποσαφήνισης του περιεχομένου της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Μια πρώτη γεύση, των διαθέσεων των ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων που θα μετάσχουν στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 9μμ, θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την “προπαρασκευαστική” συνάντηση που πιθανότατα θα έχει με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο και της Συνόδου Κορυφής. Σημειώνεται πως στην επταμερή συνάντηση, πέραν των τριών ηγετών θα μετάσχουν οι πρόεδροι της ΕΚΤ, της Κομισιόν, της ΕΕ και του Eurogroup.

Ο δε πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τούσκ, έσπευσε να τονίσει πως η επταμερής συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων αν και έσπευσε να συμπληρώσει πως οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εξάλλου “ουδείς επιθυμεί το Grexit και οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident”.

Ερωτηματικά για την απουσία Βαρουφάκη

Αυτό πάντως που έχει προκαλέσει ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως στο κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες δεν μετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγές μάλιστα αναφέρουν πως η επιλογή αυτή εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αυτός που αναλαμβάνει πλέον να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση και να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σημειώνεται πάντως, πως από πλευράς της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει κάποιο λόγο να παρευρεθεί σε αυτήν την συνάντηση.

Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί οι οποίοι πίσω από αυτή την επιλογή, “βλέπουν” την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν. Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να πέσουν οι τόνοι για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, ενώ φαίνεται να ζήτησε να περιοριστεί ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους εταίρους

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην επταμερής συνάντηση με δύο βασικούς στόχους: την αποσαφήνιση του πλαισίου συμφωνίας που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου και το τέλος της ασφυξίας που έχει προκληθεί σε επίπεδο ρευστότητας, στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζητούμενο το Μαξίμου δηλώνει έτοιμο να συζητήσει επί της συμφωνίας και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά θα εστιάσει και στο ρόλο των τεχνικών κλιμακίων τα οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά “διαβάζουν” πολύ διαφορετικά αυτή τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει πως δεν κάνει πίσω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σε καμία περίπτωση δεν δέχεται 5η αξιολόγηση.

Στο δεύτερο ζήτημα, η ελληνική πλευρά θεωρεί την άρνηση της ΕΚΤ, να χορηγήσει επιπλέον ρευστότητα στην Ελλάδα, μέσω μιας επέκτασης του πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων, ως μια μονομερή ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί με έμφαση από τον Αλέξη Τσίπρα- ο οποίος και επέμεινε να παρευρεθεί στη συνάντηση ο κ.Ντράγκι- ενώ θα επιμείνει και το θέμα της καταβολής στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.