Άνοιξε το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα

Άνοιξε το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα
solidarity center

Το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας είναι επιτέλους εδώ. Το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2014, την Πέμπτη 19 Μαρτίου όμως πραγματοποιήθηκαν και επισήμως τα εγκαίνιά του σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα μιας ελπιδοφόρας προσπάθειας με στόχο τη μείωση της φτώχειας και την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των περιθωριοποιημένων και ευπαθών ομάδων.

Πρόκειται για το δεύτερο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, με το πρώτο να λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο του 2014. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Το έργο του έχει βρει ήδη σημαντικούς υποστηρικτές, καθώς το Κέντρο συνεργάζεται με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, AΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όλες τους οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Επίσης, εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης.

Το SolidarityNow το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρωτοβουλία, αποτελεί ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα. Υποστηρίζει ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ιδρύει Κέντρα Αλληλεγγύης ανά την Ελλάδα. Μέσα από τις δωρεές και τα έργα, το Solidarity Now σχεδιάζει, υποστηρίζει και εφαρμόζει δράσεις που ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και ενδυναμώνουν τους ανθρώπους να διαχειρισθούν με αξιοπρέπεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ήδη μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας παρείχε υπηρεσίες σε 11.694 άτομα, εκ των οποίων το 16% δεν είχε επαρκείς συνθήκες διαβίωσης, το 89% ήταν άνεργοι, το 74% ήταν πολίτες άλλων κρατών και το 54,9% δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ. Στέλιος Ζαββός με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε:

«Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, το SolidarityNow δημιούργησε Κέντρα Αλληλεγγύης με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων Ελλήνων και μεταναστών. Έμπνευσή μας είναι η βασική αρχή της Αλληλεγγύης των Λαών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός SolidarityNow ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αλλά και από εμάς προς τους συνανθρώπους. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς και άλλους αποκλεισμούς».

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Δομοκού 2, Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από Σταθμό Λαρίσης

Ώρες Λειτουργίας: 09.00-17.00 καθημερινές