Velonistas: Το πλέξιμο στην υπηρεσία του ακτιβισμού

Velonistas: Το πλέξιμο στην υπηρεσία του ακτιβισμού
Κυριακή Βοζίκη

Συναντιούνται κάθε εβδομάδα με όπλο τις βελόνες τους και ασχολούνται με το πλέξιμο, με το βελονάκι, το κέντημα και ό,τι περιλαμβάνει βελόνες και χειροτεχνίες. Η Ρόζη Αθανασίου, δημιουργός της ομάδας Velonistas, μίλησε σην HuffPost Greece για τις συναντήσεις τους, το πλέξιμο αλλά και το πως χρησιμοποιούν την ερασιτεχνική τους δράση για καλό σκοπό, προσφέροντας εθελοντικά σε όσους έχουν ανάγκη.

Τι είναι η ομάδα Velonistas;

Οι Velonistas, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι ακτιβιστές της βελόνας που αγαπούν τη χειροτεχνία σε όλες τις εκφράσεις της και τα χειροποίητα είδη. Είμαστε ερασιτέχνες με την πραγματική έννοια του όρου και ασχολούμαστε με το πλέξιμο με βελονάκι και βελόνες, το κέντημα, το πάτσγουορκ, το μακραμέ, και είμαστε πάντα ανοικτοί να δούμε και να μάθουμε νέες τεχνικές.

Πότε δημιουργήθηκε;

Το 2011, πριν ακόμη η χειροτεχνία γίνει μόδα, ξεκινήσαμε με κάποιους φίλους και το blog Velonistas. O στόχος του blog ήταν να δίνει συμβουλές και ιδέες για τις χειροτεχνίες, με μια σύγχρονη ματιά και αισθητική. Στην πορεία, είδα ότι στο εξωτερικό οργανώνονται συναντήσεις χειροτεχνίας με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Είχε γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια, στην οποία και είχα συμμετάσχει, και μου άρεσε πολύ, όμως η διοργανώτρια έφυγε για το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι συναντήσεις. ΄Ετσι, βρήκα έναν πολύ ωραίο χώρο συνάντησης και ξεκίνησαν οι συναντήσεις μας τον Μάρτιο του 2012, με όχημα επικοινωνίας το blog μας.

Γιατί επιλέξατε το πλέξιμο και γενικά την ενασχόληση με τις βελόνες;

Από 7 χρονών ασχολούμαι με τις χειροτεχνίες. Μικρή είχα μάθει κέντημα και βελονάκι, ενώ βελόνες έμαθα μεγαλύτερη. Τα τελευταία χρόνια, έχω αφήσει λίγο το κέντημα, και προτιμώ το πλέξιμο με βελόνες και βελονάκι, γιατί είναι πιο ξεκούραστο και δε χρειάζεται να βλέπεις και πολύ καλά. Έχω και πρεσβυωπία, άλλωστε!

Κάθε πότε συναντιέστε και που;

Συναντιόμαστε μια φορά το μήνα. Υπάρχουν κάποια καφέ, όπως το Cafe Merlin και το Black Duck που είναι τα σταθερά μας στέκια, όμως, ανάλογα τη στιγμή, έχουμε κάνει συναντήσεις στο Cafe Μύρτιλλο, στο Μουσείο Μέντη, στους Κύκλους Δημιουργικής Απασχόλησης, στην ΄Εκθεση Χειροτέχνικα, ή σε οποιοδήποτε χώρο έχει την υποδομή να μας φιλοξενήσει και μας κινεί το ενδιαφέρον!

Περιγράψτε μου μία συνηθισμένη σας συνάντηση.

Μαζευόμαστε κατά τις 12 το μεσημέρι, αλλά καθόλη τη διάρκεια κάθε συνάντησης έρχεται και φεύγει κόσμος. Καθόμαστε με τα εργόχειρά μας, δείχνουμε η μια στην άλλη τι καινούριο υπάρχει, αλλάζουμε παρέες, δείχνουμε νέες τεχνικές, ανταλλάσσουμε τα νέα μας. Βέβαια, σε κάθε μας συνάντηση δεν λείπει και η ραπτομηχανή, για όποιον θέλει, μαζί με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας να μάθει τα μυστικά της. Οι συναντήσεις μας είναι όπως κάθε κοινωνική συνάντηση, με τη διαφορά ότι εδώ μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που κάθε μας συνάντηση μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας.

Αυτό που συνειδητοποιήσαμε με τον καιρό είναι ότι το πάθος και η τέχνη μας μπορούν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και ότι μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι. ΄Ετσι, από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, στηρίζουμε τη δράση της ομάδας εθελοντών «Τα Χαμόγελα, τα Χρώματα και το Ουράνιο Τόξο» που οργανώνει δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Κλινική Ελπίδα. Πλέξαμε καπελάκια για μαρμελάδες που θα πουληθούν σε bazaar και λουλούδια που θα στολίσουν τις κατασκευές και τα δωμάτια των παιδιών. Στη συνάντησή μας στις 28 Μαρτίου, που θα γίνει στους Κύκλους Δημιουργικής ΄Εκφρασης, θα πλέξουμε καλαθάκια για το Πάσχα, ενώ ετοιμάζουμε και την επόμενη τη δράση μας για την ΄Ανοιξη.

Πόσα άτομα έχετε, αυτή τη στιγμή στην ομάδα σας;

Οι συναντήσεις μας είναι ανοικτές και χωρίς δεσμευτική σταθερή παρουσία. Ωστόσο, στις τελευταίες συναντήσεις έχουμε μαζευτεί πάνω από 60 άτομα. Αξίζει να αναφέρω ότι το νεότερο μέλος μας είναι 11 χρονών.

Μπορεί να έρθει στην ομάδα σας και κάποιος που δεν γνωρίζει καθόλου να πλέκει;

Ναι και μάλιστα έχουμε μέλη στην ομάδα που ξεκίνησαν μαζί μας. Θα πρέπει όμως ερχόμενος ο εντελώς αρχάριος να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να περιμένει. Σίγουρα θα βρεθεί ένα πρόθυμο έμπειρο μέλος να τον μυήσει στα βασικά, όμως θα πρέπει να δουλέψει και μόνος του, στο σπίτι με βοηθήματα, όπως βιβλία και ίντερνετ, ή να παρακολουθήσει κάποια από τα μαθήματα που προσφέρονται.