Στις 7 Ιουνίου η εκλογή του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Στις 7 Ιουνίου η εκλογή του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ
Nikos Libertas / SOOC

Η 7η Ιουνίου είναι η ημερομηνία που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στις αρχές του καλοκαιριού τελειώνει η θητεία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη και όπως είπε ο ίδιος στο οργανωτικό συμβούλιο του κόμματος, η διαδικασία διαδοχής του ξεκινά και στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τοποθέτησή του στο συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι η θητεία του δεν ανανεώνεται, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιλογή αυτή «θα βοηθήσει την παράταξη και τη χώρα».

Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό, ο κ. Βενιζέλος είπε: «αγωνίστηκα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σήκωσα το βάρος καταστάσεων, αλλά και των ανθρώπων που ντρόπιασαν την παράταξη» και πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο το βάρος που σηκώνει για την τελευταία εκλογική ήττα. «Η θητεία μου ολοκληρώνεται, ήταν τριετία είναι μικρή ονομαστικά, αλλά γεμάτη ουσιαστικά».

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου. Πέντε μέρες νωρίτερα θα γίνει η εκλογή των συνέδρων. Στις 4 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του μητρώου των συνέδρων.

Η λίστα των συνέδρων θα ανοίξει ξανά στις 2 Ιουνίου προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οριστικά οι σύνεδροι που θα ψηφίζουν για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κριτική στην κυβέρνηση

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε πριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στους δύο μήνες μετά τις εκλογές έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει την αισθητική και ιδεολογική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Γ. Βαρουφάκη ότι επιδίδεται σε καθημερινό φεστιβάλ λαϊκισμού και όπως είπε, έχει καταστεί δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κινείται με αίσθηση αλαζονείας και πως αυτό οδηγεί σε καίρια διαπραγματευτικά σφάλματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Προειδοποίησε δε ότι όπως ο λαός απέρριψε τις προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι μπορεί γρήγορα να απορρίψει και τη σημερινή κυβέρνηση.

Έκανε επίσης λόγο για περίεργη αντίληψη των κυβερνώντων περί θεσμών «που τη βλέπουμε στο Κοινοβούλιο με τη στάση της κ. προέδρου της Βουλής». Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια απόπειρα διείσδυσης στον συντηρητικό χώρο, αλλά με ανταλλάγματα, εννοώντας μια ασυλία προς τον Κ. Καραμανλή. «Ξαφνικά αρχίζουν όλα από το 2009 και μετά», σαν να έφερε το μνημόνιο την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο, είπε.

Δημοφιλή