Επιστρέφει από σήμερα ο «αστυνομικός της γειτονιάς»

Επιστρέφει από σήμερα ο «αστυνομικός της γειτονιάς»
Eurokinissi

Πιλοτικά ξεκινά από σήμερα Δευτέρα ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς», σε 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η βασική φιλοσοφία του θεσμού, που εντάσσεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνει σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού κυρίως χαρακτήρα, για την προστασία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης.

«Οι αστυνομικοί της Γειτονιάς περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Είναι η καθημερινή “επώνυμη” παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά, για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Βασική του προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους».

Όπως προαναφέρθηκε, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.

Ωστόσο, μόλις 44 αστυνομικοί συμμετέχουν στη σημερινή πρεμιέρα του θεσμού.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Δευτέρας κάνουν την εμφάνισή τους 12 αστυνομικοί στο Δήμο Χαλανδρίου, 12 στην Καλλιθέα και από 10 στους Δήμους Τούμπας-Τριανδρίας και Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι σήμερα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του με ενισχυμένο προσωπικό.

Ο βασικός εισηγητής του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και καθηγητής εγκληματολογίας κ. Γιάννης Πανούσης.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που η ΕΛ.ΑΣ. είδε θετικά αποτελέσματα από τους «αστυνομικούς της γειτονιάς» ήταν τον Μάρτιο του 2003. Τότε 35 αστυνομικά τμήματα της Αττικής και δύο της Θεσσαλονίκης διέθεταν «Αστυνομικό της Γειτονιάς». Τα θετικά αποτελέσματα προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού στην πολιτική ηγεσία. Για τον λόγο αυτόν, τον Ιούνιο του 2003, ο κ. Σημίτης είχε δώσει συγχαρητήρια και δεσμευόταν για επέκταση του. Μάλιστα, είχαν έρθει και αστυνομικοί από την Κύπρο για να «μαθητεύσουν» δίπλα στους Έλληνες συναδέλφους τους, ώστε να εφαρμόσουν τον θεσμό στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα ο θεσμός διαλυόταν, ενώ στην Κύπρο εφαρμόζεται από τότε με 74 αστυνομικούς της γειτονιάς σε 115 δήμους με 630.000 κατοίκους. Το 2004, οι δηλώσεις περί «κατάληψης» του θεσμού σε όλη τη χώρα, έπεσαν στο κενό καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας μετέτρεψαν στους αστυνομικούς της γειτονιάς σε… φύλακες «υψηλών» στόχων και μετά το τέλος τους έγιναν «αόρατοι».

Δημοφιλή