Δριμεία κριτική ΠΑΣΟΚ για την επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ

Δριμεία κριτική ΠΑΣΟΚ για την επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ
Eurokinissi/ Photo αρχείου

Οξεία κριτική στον κ. Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ στις 15 Μαρτίου, η οποία σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί πως θα είναι αδύνατο για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η Ε.Ε. Δεν καταφέρει να δώσει μια οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον κ. Τσίπρα που συναντιέται σήμερα στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ, αν και η συνάντηση αυτή έρχεται μετά την αποκληθείσα επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών και τα όσα αποτυπώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και τονίζει: «Είχε δημιουργηθεί βέβαια η εντύπωση ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης στο Βερολίνο αναλήφθηκε από την κ. Μέρκελ, με τον κ. Τσίπρα να περιμένει άκαμπτος και να ζητά την “επταμερή” συνάντηση των Βρυξελλών για να προλάβει την διμερή συνάντηση του Βερολίνου».

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως με την επιστολή που δημοσίευσαν οι Financial Times γίνεται κατανοητό για το ποιος και πώς ζήτησε ουσιαστικά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ και την παρέμβασή της.

«Έπρεπε να έρθει η δημοσίευση της επιστολής αυτής για να δούμε πώς διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά ο κ. Τσίπρας. Παρακαλεί την Γερμανίδα Καγκελάριο να προσέξει να μη συμβεί “ατύχημα” και ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός, αν δεν μπορεί να καλύψει και εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις. Λες και υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Αν δεν καλύψεις και τα δυο, το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να καλύψεις ούτε τις εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως τροφοδοτεί με τον πιο ανεύθυνο και αφελή τρόπο, την κινδυνολογική συζήτηση περί χρεοκοπίας και Grexit προκαλώντας τους διεθνείς σπεκουλαδόρους να δράσουν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, αλλά και κατά της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να έχει πια καταλάβει ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι το Grexit - που δεν θα γίνει - αλλά η υποβάθμιση και περιθωριοποίηση εντός Ευρωζώνης που, όπως τονίζει, δυστυχώς, γίνεται τώρα που μιλάμε.

Για την ταμειακή αδυναμία και την έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, που επικαλείται ο κ. Τσίπρας και την επιμονή του να θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και από αυτές προς το δημόσιο μέσω περισσότερων εντόκων γραμματίων, το ΠΑΣΟΚ ασκεί επίσης κριτική.

Όπως υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός προτείνει την απορρόφηση της όποιας ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος από το κράτος, αδιαφορώντας για την ασφυξία της πραγματικής οικονομίας, για την αύξηση του δημοσίου χρέους που αυτό συνεπάγεται και για τη νέα αιμομικτική και επικίνδυνη σχέση κράτους - τραπεζών.

«Ομολογεί ο κ. Τσίπρας, σε αυτόν με τον όποιον διαπραγματεύεται υποτίθεται σκληρά, ότι αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι να πάει σε ένα νέο μνημόνιο, αρκεί αυτό να έχει διαφορετικό όνομα και να λέγεται “Σύμφωνο για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας”».

Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την κριτική του λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας ζητεί τα δυο βασικά κεκτημένα της συμφωνίας του 2012, δηλαδή την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup για παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που συνιστούν περαιτέρω «κούρεμα» σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και την απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

«Αυτό όμως που δεν υπάρχει στην επιστολή είναι ένα σοβαρό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και επανόδου στις αγορές και την ομαλότητα» τονίζει το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως μπορεί σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αυτά που συμβαίνουν να φαίνονται δυναμικά και να βγάζουν νόημα, αλλά η αλήθεια είναι πικρή.

«Δεν γίνεται τίποτα παρά μόνο ανακύκλωση μιας επικίνδυνης διγλωσσίας. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση κινείται ερήμην των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Βουλής ως θεσμού.

Ας ελπίσουμε να υπάρξει ένα αίσιο για την χώρα τέλος σε όλη αυτή την επικοινωνιακή επιχείρηση εσωτερικής κατανάλωσης που πρέπει επιτέλους να μετατραπεί σε σοβαρή διεθνή διαπραγμάτευση με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Τη μόνη που υπήρχε και υπάρχει πραγματικά» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Δημοφιλή