Μυστήριο καλύπτει τα 8 τελευταία λεπτά πριν τη συντριβή του Airbus της Germanwings

Μυστήριο καλύπτει τα 8 τελευταία λεπτά πριν τη συντριβή του Airbus της Germanwings
Family members of people involved in a crashed plane comfort each other as they arrive at the Barcelona airport in Spain, Tuesday, March 24, 2015. A Germanwings passenger jet carrying more than 140 people crashed in the French Alps region as it traveled from Barcelona to Duesseldorf in Germany. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Family members of people involved in a crashed plane comfort each other as they arrive at the Barcelona airport in Spain, Tuesday, March 24, 2015. A Germanwings passenger jet carrying more than 140 people crashed in the French Alps region as it traveled from Barcelona to Duesseldorf in Germany. (AP Photo/Emilio Morenatti)
ASSOCIATED PRESS

Μυστήριο καλύπτει τα τελευταία οκτώ λεπτά της μοιραίας πτήσης του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, που συνετρίβη το απόγευμα της Τρίτης στις νότιες Άλπεις παρασύροντας στο θάνατο 150 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έχανε ύψος επί οκτώ λεπτά πριν συντριβεί.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς με δηλώσεις του δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο για την τραγωδία, αν και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θεωρεί επί του παρόντος ότι η συντριβή του αεροσκάφους ήταν δυστύχημα και ότι οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται δεν είναι παρά απλή εικασία.

Ωστόσο τα σενάρια είναι πολλά και δεν αποκλείουν τη δολιοφθορά, την μηχανική βλάβη, την τρομοκρατική ενέργεια, δεδομένου ότι και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κακές.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος, ενώ το αεροπλάνο πέρασε όλους τους τεχνικούς ελέγχους μια ημέρα πριν από την μοιραία πτήση.

Ένα ακόμη ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο πιλότος διαπίστωσε μηχανικό πρόβλημα γιατί δεν προσπάθησε να επιστρέψει σε ένα από τα αεροδρόμια που βρίσκονταν κοντά του και επιχείρησε να διασχίσει τις Άλπεις.

«Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία», δήλωσε η Χάικε Μπίρλενμπαχ, η αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Υπηρεσιών της Lufthansa στην Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης, απ' όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο.

Εικόνες στο σημείο της τραγωδίας, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, δείχνουν μια περιοχή διάσπαρτη με συντρίμμια σε μικρά κομμάτια γεγονός που υποδεικνύει ότι προκλήθηκε έκρηξη. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή προέκυψε πριν ή κατά τη σύγκρουσή του αεροπλάνου.

«Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde στα οκτώ λεπτά που διήρκεσε η βουτιά θανάτου ο πύργος ελέγχου καλούσε επανειλημμένως τον πιλότο, o οποίος δεν αποκρινόταν, με αποτέλεσμα να σηκωθεί πολεμικό αεροσκάφος για να προσεγγίσει το σημείο.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει το «μαύρο» κουτί που βρέθηκε στα συντρίμμια.

Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής. Το πρώτο βίντεο από το σημείο δείχνει μια περιοχή διάσπαρτη με συντρίμια από το αεροσκάφος σε μια χαράδρα των Άλπεων σε ύψος περίπου 2.000 μέτρων.

Το χρονικό

Το Airbus Α320 με τους 144 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με προορισμό το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ ένα λεπτό μετά τις 11.00 π.μ. ώρα Ελλάδος.

Στις 11:45 π.μ., το αεροπλάνο έχοντας πάρει το τελικό ύψος της πτήσης για Ντίσελντορφ, όπου αναμενόταν να φτάσει στις 13:00, στα 38.000 πόδια, αρχίζει να χάνει απότομα ύψος και φτάνει στα έξι χιλιάδες πόδια χάνοντας δηλαδή πέντε χιλιάδες πόδια το λεπτό.

Οκτώ λεπτά αργότερα όλα έχουν τελειώσει.

Εκείνη τη χρονική στιγμή η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, που βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις, ανάμεσα στις πόλεις Μπαρσελονέτ και Ντιν (Digne), 100 χιλιόμετρα βορείως της Νίκαιας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες και πλήρωμα έξι ατόμων, δύο πιλότοι και τέσσερα μέλη προσωπικού καμπίνας. Σύμφωνα με την Germanwings, οι 67 πιστεύεται ότι ήταν Γερμανοί, ενώ οι ισπανικές αρχές έκαναν λόγο για 45 Ισπανούς επιβαίνοντες.

Επίσης η θλίψη εντείνεται από την είδηση πως μεταξύ των επιβατών ήταν και 16 μαθητές λυκείου, αλλά και δύο βρέφη.

Η πολύ δύσβατη περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ κάποιες περιγραφές που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για διάσπαρτα συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη.

Τα ειδικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην περιοχή θα αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους το πρωί της Τετάρτης. Στο σημείο αναμένεται να φτάσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας έχουν εκφράσει τη θλίψη τους και το σοκ που έχουν υποστεί, ενώ στο σημείο αναμένεται να φτάσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αεροπορική τραγωδία

Δημοφιλή