CULTURE
24/03/2015 08:50 EET | Updated 24/03/2015 08:51 EET

Οι Pink Floyd έχουν επέτειο: 42 χρόνια στην Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού

Michael Ochs Archives via Getty Images
1973: Album cover of Pink Floyd's Dark Side Of The Moon released in 1973. Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Για πολλούς μοιάζει σαν να το άκουσαν χτες για πρώτη φορά στη ζωή τους, για άλλους είναι ένα κομμάτι ιστορίας που όμως δεν σταμάτησε ποτέ να είναι επίκαιρο και να επηρεάζει με τον τρόπο του τη σύγχρονη μουσική. Κι όμως, το «The Dark Side of the Moon» των Pink Floyd κλείνει σήμερα 42 χρόνια από την μέρα που μπήκε στις ζωές μας, τον Μάρτιο του 1973.

Τα νούμερα που το ακολουθούν μιλάνε από μόνα τους. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πωληθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα, το άλμπουμ βρισκόταν στα chart του Billboard για 15 συνεχόμενα χρόνια, ενώ είναι από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για τις λίστες τύπου «Τα 10 καλύτερα άλμπουμ που έχουν βγει ποτέ», σε οποιοδήποτε μέσο, από οποιονδήποτε κριτικό μουσικής ή απλό ακροατή, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό που κατάφεραν όμως οι Pink Floyd με τον όγδοο δίσκο τους αποδείχθηκε πως ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το «The Dark Side of the Moon» άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φτιάχνουν και ακούν μουσική.

Κομβικό σημείο για την δημιουργία του θρυλικού δίσκου που σήμερα γιορτάζει 42 χρόνια ζωής, ήταν η αποχώρηση του Syd Barrett από το συγκρότημα στα τέλη του 1960, όταν και οι Floyd συνειδητοποίησαν πως πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία τόσο ως προς την δημιουργική διαδικασία όσο και προς αυτό που θέλουν να πετύχουν μακροπρόθεσμα ως μπάντα. Κράτησαν μεν το ψυχεδελικό στυλ που είχε φέρει ο Barrett στο σχήμα, η δομή των κομματιών τους όμως έγινε πολύ πιο στιβαρή και ολοκληρωμένη. Ο space age ήχος τους εμπλουτίστηκε με συναίσθημα και τις μουσικές επιρροές του κάθε μέλους του συγκροτήματος, αποκτώντας τον προσωπικό χαρακτήρα που έλειπε από τα προηγούμενα, πιο χαοτικά και θορυβώδη, άλμπουμ τους.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μουσικού αριστουργήματος διάρκειας 43 λεπτών, το οποίο μιλούσε για τον θάνατο, την τρέλα και τις συνέπειες του πολέμου για τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στη δεκαετία του '50. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και ένας φόρος τιμής στην νεολαία της εποχής, τους 20άρηδες που έψαχναν ένα νόημα και έναν σκοπό στη ζωή τους. Δεν έδινε απαραίτητα τις απαντήσεις που χρειάζονταν, τους έδινε όμως την αίσθηση πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον παρανοϊκό κόσμο, πως ανήκουν κάπου.

Με την κυκλοφορία του «Money», του αδιαμφισβήτητου hit του δίσκου και λατρεμένου κομματιού των ραδιοφώνων, οι Pink Floyd ανοίχτηκαν σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που είχαν συνηθίσει (όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο David Gilmour: «Ο κόσμος ξαφνικά φώναζε “Παίξτε το MONEY, κάτι να κουνηθούμε λίγο!”. Πριν παίζαμε σε 10.000 καθιστά άτομα όπου στα πιο ήσυχα σημεία των κομματιών μπορούσες να ακούσεις τον ήχο μιας καρφίτσας που πέφτει.») και απέκτησαν τεράστια εμπορική δύναμη για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Το «Dark Side of the Moon» έγινε σημείο αναφοράς για εμβληματικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, από τους Radiohead μέχρι τους Flaming Lips, και το άλμπουμ που καθιέρωσε τους Pink Floyd ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που έχουν περάσει ποτέ από αυτόν τον πλανήτη. Και, ίσως το πιο σημαντικό από όλα: ακούγοντάς το σήμερα, εν έτη 2015, ακόμα μένεις εκστασιασμένος από τον ηχητικό πλούτο και την δημιουργική ιδιοφυΐα που κρύβει μέσα του.