ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 13:40 EET | Updated 24/03/2015 13:40 EET

Εισαγγελική έρευνα για τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης μετά τα επικριτικά σχόλια για τον Ερντογάν

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - MARCH 23: Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends the mukhtars meeting at the presidential palace in Ankara, Turkey, on March 23, 2015. President Erdogan meets with the mukhtars for the fifth time at the presidential palace, as part of a plan to meet around 50,000 such Mukhtars across the country. (Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)

Έρευνα σε βάρος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και του δημάρχου της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ξεκίνησε η Εισαγγελία της Τουρκίας μετά τις αλληλοκατηγορίες περί διαφθοράς που εξαπέλυσαν.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι προκαταρκτικές έρευνες στρέφονται επίσης σε βάρος του Γκιοκτσέκ για «υπεξαίρεση κεφαλαίων» και «κατάχρηση εξουσίας» και σε βάρος του Αρίντς για «κατάχρηση εξουσίας» και «μη καταγγελία εγκλημάτων».

Αμφότεροι είναι μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το ενδιαφέρον όμως στην όλη υπόθεση είναι πως ο Δήμαρχος αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στράφηκε κατά του μετά τις επικριτικές δηλώσεις του ανώτατου άρχοντα της χώρας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του «κουρδικού ζητήματος» και κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νταβούτογλου να συστήσει ειδική επιτροπή για το θέμα.

«Δεν σε θέλουμε», δήλωσε ο Γκιοκτσέκ απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και τον κατηγόρησε πως πρόσκειται στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει μπει στο στόχαστρο του Ερντογάν και οι υποστηρικτές του διώκονται από τις τουρκικές αρχές.

Έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αρίντς, ο οποίος είναι επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγόρησε κι αυτός με τη σειρά του τον Γκιοκτσέκ ότι ανήκει στο κίνημα του Γκιουλέν και υποσχέθηκε να «αποκαλύψει τα λάθη του δημάρχου» της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως για του τουρκικό καθεστώς το «δίκτυο Γκιουλέν» κατηγορείται πως κατασκεύασε κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Ερντογάν και των οικείων του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή του.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, δικαστικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι ύποπτοι ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, έχουν απολυθεί ή μετατεθεί και δεκάδες εξ αυτών έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο διώξεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Hürriyet Daily News)