ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2015 10:41 EET

ΗΠΑ: Πως μητέρα κατηγορούμενη για τον φόνο του γιου της γλύτωσε τη θανατική καταδίκη

ASSOCIATED PRESS
Debra Milke, left, sits in court with her attorney, Lori Voepel during a hearing, Monday, March 23, 2015, in Marcopa County Superior Court in Phoenix. Judge Rosa Mroz dismissed murder charges Monday against Milke without prejudice and ordered a probation officer to remove a monitoring device from her ankle. Milke, 51, spent 23 years on Arizona death row for the December 1989 murder of her four-year-old son, Christopher. (AP Photo/The Arizona Republic, Mark Henle, Pool)

Μια γυναίκα γλίτωσε την θανατική καταδίκη έπειτα από 22 χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενη για τον θάνατο του τότε τετράχρονου γιου της.

Η Debra Jean Milke αγκάλιασε όσους είχαν παραστεί στην δίκη για να την υποστηρίξουν και αποχώρισε από τα δικαστήρια της Πολιτείας της Αριζόνα αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Αισθάνομαι πολύ καλά αυτή τη στιγμή, αν και καταβεβλημένη», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την αθώωσή της.

Η δικαστής Rosa Mroz προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς οι μηνυτές δεν εμφανίστηκαν στην έφεση που ασκήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Μίλκε είχε καταδικαστεί το 1990 για τον φόνο του γιου της, Κρίστοφερ, με μόνη απόδειξη μια μη μαγνητοφωνημένη ομολογία που φερόταν να είχε δώσει σε έναν ερευνητή της αστυνομίας.

Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει πως η μητέρα είχε παραδώσει το παιδί σε δύο πληρωμένους δολοφόνους για να γλιτώσει από το βάρος του. Κανένας από τους δολοφόνους δεν επιβεβαίωσε ποτέ την ανάμειξη της Μίλκε στην υπόθεση. Πρόσφατα μάλιστα βγήκαν στην επιφάνεια άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ερευνητής της αστυνομίας είχε δώσει ψευδείς πληροφορίες στις αρχές. Οι αποκαλύψεις αυτές έδωσαν και την αφορμή της επανεξέτασης της υπόθεσης, οδηγώντας τελικά στην αθώωση της μητέρας.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αθώα γυναίκα που υπέφερε για χρόνια στην φυλακή, η καταδίκη ήταν αποκλειστικά βασισμένη στην ψευδή κατάθεση ενός αστυνομικού. Το να την βλέπουμε ελεύθερη και δικαιωμένη είναι απίστευτο.» δήλωσε ο συνήγορος της Milke, Michael Kimerer.

Πηγή:Daily Mirror