ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/03/2015 03:22 EET | Updated 24/03/2015 03:22 EET

Στην τελική ευθεία η κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων

sooc

Μάχη με το χρόνο δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να έχει ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες στελέχη της κυβέρνησης σβήνουν και γράφουν τις ελληνικές προτάσεις ώστε αυτές να είναι πλήρως εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες.

Ο προγραμματισμός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει μια πρώτη εξέταση της λίστας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε να εξεταστούν σε πρώτη φάση οι ελληνικές προτάσεις.

Εάν αυτό το πρώτο “ραντεβού” πάει καλά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εξετάσει επίσημα τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει μόνο εάν οι ελληνικές προτάσεις κριθούν τουλάχιστον ικανοποιητικές από τα τεχνικά κλιμάκια.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζεται με βάση το πακέτο Βαρουφάκη, που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών πριν από το Eurogroup της 8ης Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων και δράσεων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Παράλληλα, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις θα αναφέρονται και στις νέες ρυθμίσεις των 100 δόσεων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων.

Στη λίστα θα γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα και έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτές θα εφαρμοστούν αλλάζοντας το μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει το μνημόνιο.

Ωστόσο, “αγκάθια” στη λίστα αποτελούν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι και αποτελούν βασικό στοιχείο ώστε να προχωρήσουν οι εταίροι στην αποδέσμευση κονδυλίων από τις δόσεις που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι περιμένουν στη λίστα να περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

-ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

-Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

-Ιδιωτικοποιήσεις

.-Άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων

-μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εξαιτίας του δημοσιονομικού του αντίκτυπου.

Δεδομένης όμως της θέσης της κυβέρνησης ότι ορισμένα από τα παραπάνω μέτρα δεν θα υλοποιηθούν, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα προηγούμενα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί δεν θα εφαρμοστούν, θα εγκαταλειφθούν ή θα αντικατασταθούν από άλλα.