ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/03/2015 14:26 EET | Updated 24/03/2015 15:23 EET

Ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Sooc

Φυλάκιση ενός έτους επέβαλε τελικά το Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 8 - 5 καθώς ο Πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος και τέσσερις ακόμη δικαστές είχαν την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί στον πρώην υπουργό φυλάκιση 3 ετών. Το Δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του πρώην υπουργού επί τριετία. Απευθυνόμενος ο πρόεδρος στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε:

«Προφανώς θα έχετε αντιληφθεί ότι το Δικαστήριο εξάντλησε την επιεικιά του στην απόφαση με την ευχή αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μελλοντική ζωή σας αν και από ότι διαπιστώνω έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Να έχετε υπόψιν σας ότι όσο διαρκεί αυτή η δοκιμασία της αναστολής της ποινής πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί εάν διαπράξετε κάποιο άλλο αδίκημα ενεδεχομένως να πρέπει να εκτίσετε και αυτή την ποινή. Με τις ευχές για Καλό Πάσχα λύεται η συνεδρίαση».

Νωρίτερα, ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά στην αφαίρεση από τη λίστα Λαγκάρντ των τριών ονομάτων των συγγενών του. Το Δικαστηριο έκρινε ότι ο πρώην υπουργός αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του προκειμένου να διαφυλάξει τον εαυτό του από το πολιτικό κόστος.

Από τους 13 δικαστές, οι τρεις είχαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της νόθευσης. Οι πέντε εξέφρασαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος και οι άλλοι πέντε ότι έπρεπε να κηρυχθεί αθώος.

Στη συνέχεια οι τρεις που είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος σε βαθμό κακουργήματος ενώθηκαν με τους πέντε που έκριναν ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σε βαθμό πλημμελήματος, και έτσι σχηματίστηκε η πλειοψηφία των 8 δικαστών που τον έκριναν ένοχο σε βαθμό πλημμελλήματος για νόθευση εγγράφων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, που αφορά στην απόπειρα απιστίας, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Η εισαγγελέας, κα Δημητρίου, πρότεινε να του επιβληθεί ποινή πέντε ετών, ωστόσο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος ζήτησε να αναγνωρίσει το δικαστήριο στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ώστε να έχει μειωμένη ποινή.

Στην τοποθέτησή της ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού, η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου, εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ακριβώς επειδή έχει φοβερές περγαμηνές, έχει υπάρξει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, μέλος του ΟΟΣΑ, ακριβώς για αυτά τα προσόντα του, δεν πρέπει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, γιατί με τις πράξεις του, αν και είχε όλα αυτά τα προσόντα, έβαλε σε φοβερές περιπέτειες τον ελληνικό λαό. «Τα τυπικά του προσόντα» τόνισε η εισαγγελέας «αναιρούν το αίτημα αυτό. Ακριβώς επειδή είναι ευφυής ξέρει τι θα πει Ευρώπη και γνωρίζει πως λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι μία δική που ταλαιπώρησε και ετυτέλισε τον ελληνικό λαό και κυρίως κόστισε πολλά».

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφασίσει και όταν επέστρεψαν οι δικαστές ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η εισαγγελέας ζήτησε ποινή τεσσάρων ετών. Εκ των συνηγόρων ο κ. Δημακόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση της εισαγγελέως τείνει προς τα ανώτερα όρια και ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει το ελάχιστο.

Πρόεδρος: Τι εννοείτε το ελάχιστο, δέκα ημέρες;

Δημακόπουλος: Εμείς κ. Πρόεδρε ζητάμε το ελάχιστο.

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να αποφασίσει την οριστική ποινή.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της διαδικασίας, το δικαστήριο έκρινε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί.

Η δίκη άρχισε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη, σε 14 συνεδρίασεις. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει ενοχή για το αδίκημα της νόθευσης σε βαθμό κακουργήματος και της απόπειρας απιστίας.