«Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση». Ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση». Ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Greece: Dreams Take Revenge» είναι ο τίτλος ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν ο Πολ Μέισον, economics editor του Channel 4 και η Θεόπη Σκαρλάτου, δημιουργός ταινιών και freelance δημοσιογράφος, με θέμα τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η «σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα», και οι συντελεστές του ήταν σε επαφή με ακτιβιστές, ηγέτες και τοπικές κοινότητες για διάστημα 22 ημερών, καταγράφοντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις και το όλο κλίμα αντιπαράθεσης σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Αθήνα και άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας. «Τώρα θέλουμε να καταγράψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια» αναφέρουν.

Όπως λέει στη HuffPost Greece η κα Σκαρλάτου, «τα τελευταία πέντε χρόνια – κάθε φορά που ερχόμουν στην Ελλάδα για ρεπορτάζ- η ελπίδα μειωνόταν όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι είχαν σταματήσει να μάχονται για τα δικαιώματά τους, να πιστεύουν ότι είχαν φωνή- τουλάχιστον, μια φωνή που θα μπορούσε να ακουστεί. Καθώς πλησίαζαν οι εκλογές αυτό άλλαξε. Για πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πίσω την ελπίδα. Οι άνθρωποι πίστεψαν στην αλλαγή και ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, ίσως όχι στις πλατείες, αλλά στην κάλπη».

Τα βασικά ερωτήματα, όπως σημειώνει, είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να δώσει τέλος στη λιτότητα, ακολουθώντας ένα διαφορετικό μονοπάτι, τώρα που έχει τη δημοκρατική εντολή, το αν οι Έλληνες θα χάσουν ή όχι την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν, το αν θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους κ.α.

Από πλευράς του, ο Πολ Μέισον εκφράζει την πεποίθησή του ότι ακόμα και τα καλύτερα από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ήταν σε θέση να δείξουν τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα: «αυτή η κυβέρνηση είναι είτε σε μια πορεία σύγκρουσης με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είτε με τον ίδιο της τον λαό. Ήξερα ότι τα ΜΜΕ θα μαγεύονταν από τον Βαρουφάκη, τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους, αλλά καλύπτω αυτή την κρίση αρκετό καιρό για να γνωρίζω την πραγματικότητα σχετικά με έναν απελπισμένο και απογοητευμένο πληθυσμό – και ότι η 25η Ιανουαρίου θα ήταν μόνο η αρχή μιας κοινωνικής και ψυχολογικής επανάστασης στην Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει εδώ θα επηρεάσει την πορεία των γεγονότων στην Ισπανία και τη Γαλλία μέσα στους επόμενους 18 μήνες, και θα καθορίσει το μέλλον της Ε.Ε.».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα