ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2015 10:06 EET | Updated 26/03/2015 11:27 EET

Ο συγκυβερνήτης ήθελε να καταστρέψει το αεροπλάνο λέει Γάλλος εισαγγελέας

ASSOCIATED PRESS
Security guards stand near the newly-recovered remains of the fuselage of the ill-fated AirAsia Flight 8501 on the deck of rescue ship Crest Onyx at Tanjung Priok port in Jakarta, Indonesia, Monday, March 2, 2015. The Airbus A320-200 with 162 people on board crashed into the Java Sea on Dec. 28, 2014 while flying from Surabaya, East Java, to Singapore. (AP Photo/Dita Alangkara)

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν δήλωσε ότι ο συγκυβερνήτης φαίνεται πως ήθελε «να καταστρέψει το αεροσκάφος». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τον εγγραφέα φωνής του μαύρου κουτιού του αεροπλάνου.

Ο Γερμανός συγκυβερνήτης, ο οποίος είχε μείνει μόνος στον πιλοτήριο του Airbus όταν ο κυβερνήτης βγήκε απ' αυτό, αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι την πόρτα και πάτησε ένα κουμπί που έστειλε το αεροπλάνο στη μοιραία κάθοδό του, είπε ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν. Ήταν μόνος του στο κόκπιτ του αεροπλάνου, στο οποίο επικρατούσε ησυχία. Ακούγονταν μόνο τα απελπισμένα χτυπήματα στην πόρτα του πιλότου που είχε κλειδωθεί έξω, ενω τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή διακρίνονται κραυγές επιβατών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπέν, ο συγκυβερνήτης έριξε το αεροπλάνο της Germanwings σκόπιμα στις γαλλικές Άλπεις, καθώς ενεργοποίησε το κουμπί για την χειροκίνητη απώλεια ύψους.

Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, τα θύματα δεν αντελήφθησαν πως το αεροπλάνο πρόκειται να συντριβεί παρά «την εντελώς τελευταία στιγμή», έχασαν «ακαριαία» τη ζωή τους και «ακούστηκαν κραυγές τις εντελώς τελευταίες στιγμές».

Ποιος είναι ο συγκυβερνήτης

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως η ενέργεια του συγκυβερνήτη, για τον οποίο είπε πως ονομάζεται Αντρέας Λούμπιτς, ήταν «γερμανικής εθνικότητας» και «δεν είχε καταγραφεί ως τρομοκράτης», δείχνει πως αυτός «είχε βούληση να καταστρέψει το αεροπλάνο» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να θεωρηθεί η συντριβή «τρομοκρατική ενέργεια».

Αν και η Germanwings αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των πιλότων στη δημοσιότητα, το όνομα του συγκυβερνήτη διέρρευσε. Ήταν ο 28χρονος Andreas Lubitz και δεν έχουν στοιχεία ότι άνηκε σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης κυκλοφόρησε και η φωτογραφία του