ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/03/2015 12:36 EET | Updated 26/03/2015 12:36 EET

Ποινική δίωξη για την αγορά των αντιαρματικών Kornet-E

Kornet-3 anti-tank missile, intended to destroy modern armoured vehicles, 09,09,96, the complex is equipped with a lazer beam guiding system, its destruction range is about 5500 meters in the day time and 3500 meters at night. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
Sovfoto via Getty Images
Kornet-3 anti-tank missile, intended to destroy modern armoured vehicles, 09,09,96, the complex is equipped with a lazer beam guiding system, its destruction range is about 5500 meters in the day time and 3500 meters at night. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)

Δικογραφία παράνομων αμοιβών για την προμήθεια των αντιαρματικών εκτοξευτών βλημάτων Kornet-E από το υπουργείο Άμυνας διαβιβάζεται στους ανακριτές Διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορο Μάρκο, μετά την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης.

Η δίωξη, που άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος αφορά την προμήθεια των αντιαρματικών ΚΟΡΝΕΤ-Ε και στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της εταιρείας ΚΒΡ Κωνσταντίνου Δαφέρμου.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προκύπτει ότι για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου να υπογραφεί η επίδικη σύμβαση που προέβλεπε συνολικό κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τις Αρχές και έχει επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα που εισέπραξε παράνομα ως δώρα, έλαβε από τον επιχειρηματία κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% επί του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Τα ρωσικής προέλευσης Kornet-E, διαμετρήματος 152 χιλιοστών, είναι σχεδιασμένα για καταστροφή κύριων αρμάτων μάχης (Main Battle Tanks) και έχουν «δει» χρήση στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, από κάποιες ιρακινές μονάδες και κατά τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο, από μαχητές της Χεζμπολά. Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές για χρήση τους από θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών τεθωρακισμένων το 2010 και το 2014, ενώ βλήματα τέτοιου είδους έχει αναφερθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και στις μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

Sponsored Post