Εκτοξεύθηκε από το Καζακστάν το Σογιούζ με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκτοξεύθηκε από το Καζακστάν το Σογιούζ με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκτοξεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Μπαϊκονούρ το διαστημόπλοιο Σογιούζ. Το Σογιούζ, το οποίο έχει προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μεταφέρει έναν Αμερικανό αστροναύτη και δύο Ρώσους κοσμοναύτες.

Δύο εξ αυτών θα παραμείνουν στο διαστημικό για μια αποστολή που θα διαρκέσει ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Το Σογιούζ - ΤΜΑ16Μ απογειώθηκε βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 22:42 (ώρα Μόσχας) από το κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στο Καζακστάν.

«Η πτήση διεξάγεται κανονικά» διευκρίνισε το κέντρο ελέγχου λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Το σκάφος αναμένεται να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 04:36 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας). Μεταφέρει τους Ρώσους κοσμοναύτες Γεννάδιο Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, μηχανικό της NASA.

O Κορνιένκο, ηλικίας 54 ετών, και ο Κέλι, 51 ετών, αναμένεται να παραμείνουν 342 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μεγαλύτερο έως σήμερα διάστημα εντός του σταθμού από τότε που ο ISS μπορεί να φιλοξενήσει επιβάτες, το 2000.

Και οι δύο έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία πολλές διαστημικές αποστολές και έχουν περάσει περίπου 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το σύνηθες δηλαδή διάστημα των αποστολών στον σταθμό.

Τρεις αστροναύτες, ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Αμερικανός Τέρι Βιρτς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αναμένεται να επιστρέψουν το Μάιο.

Σύμφωνα με τη NASA η νέα αυτή αποστολή έχει στόχο να «συλλέξει βιοιατρικά δεδομένα προκειμένου να προετοιμάσει τις αποστολές μακράς διάρκειας στο διάστημα» καθώς που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αστροναύτες στον πλανήτη Άρη έως το 2030.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή