Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις αναφορές κυβερνητικών κύκλων περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις αναφορές κυβερνητικών κύκλων περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών
Eurokinissi/ Photo αρχείου

Αντιδράσεις των κομμάτων προκαλεί ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα στο οποίο τονίζεται πως η Κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα πως δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.

«Η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας τις αναφορές των κυβερνητικών κύκλων .

«Συνεχίζοντας την κωμωδία της “υπερήφανης” διαπραγμάτευσης, η Κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα! Όμως, η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή. Τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν τι υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup» αναφέρει ο κ. Καραγκούνης.

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μεταφέρει την Ελλάδα στον τρίτο κόσμο

Η Κυβέρνηση δεν έχει εντολή να μεταφέρει την Ελλάδα στον τρίτο κόσμο» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις αναφορές περί στάσης πληρωμών.

Όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του να τοποθετηθεί η κυβέρνηση απέναντι στις διάφορες δηλώσεις υπουργών, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, που αφήνουν ανοικτό το σενάριο της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, αν δεν γίνουν αποδέκτες οι ελληνικές προτάσεις και δεν δοθούν οι καθυστερημένες και οι τρέχουσες προφανώς δόσεις των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

«Η γραπτή θέση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση είναι δυστυχώς ακόμη πιο ανεύθυνη, γιατί θέτει ανοικτά το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και μονομερούς διακοπής της εξυπηρέτησης του χρέους, αν οι εταίροι μας δεν καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων που χορηγούν στην Ελλάδα! Και όταν αντιλαμβάνεται τί λέει, διευκρινίζει ότι αυτό αφορά προγενέστερη φάση της διαπραγμάτευσης. Η ουσία όμως παραμένει» τονίζει.

«Η κυβέρνηση ζητά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ να εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο! Αυτό που η ίδια δήλωνε ότι θα καταργήσει και τώρα το αποζητά, αλλά αρνείται να πει το όνομά του! Πρόκειται για το θέατρο της παράλογης θρασυδειλίας που έχει δυστυχώς ακόμη θεατές» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και θέτει μια σειρά ζητημάτων.

«Τίθενται πλέον επιτακτικά ερωτήματα που αφορούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια:

1. Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι με αυτές τις παλινωδίες διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία με τους εταίρους; Με ποιο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2015; Με ποιο στόχο; Την έξοδο από το Μνημόνιο ή την είσοδο στο Μνημόνιο 3; Αυτό θα γίνει για πόσο χρόνο και με πόσο νέο δάνειο, το οποίο ποιος θα χορηγήσει και θα εγκρίνει και με ποιους όρους;

2. Τι είπε τελικά ο κ. Τσίπρας στην κα Μέρκελ; Όσα είπε δημόσια ή όσα υπαινίσσονται οι υπουργοί του και τί απάντηση έλαβε ;

3. Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι έτσι θα πείσει το παγκόσμιας σύνθεσης διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, από το οποίο κυρίως έχουμε να λαμβάνουμε δόσεις;

4. Αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας τη ζημιά που κάνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική πραγματική οικονομία που κινδυνεύει να αποκοπεί από το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι ;

5. Κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι όταν υπουργοί και βουλευτές του λένε «αν δεν έχω να πληρώσω και μισθούς / συντάξεις και διεθνείς υποχρεώσεις, θα πληρώσω μόνο μισθούς / συντάξεις» , σε λίγο δεν θα έχεις να πληρώσεις ούτε μισθούς και συντάξεις; Προφανώς η πρώτη υποχρέωση του κράτους είναι να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό χρειάζεται πραγματικά λεφτά, δεν γίνεται ούτε με αέρα, ούτε με τα «λεφτά που υπάρχουν» στο πρωτοσέλιδο της Αυγής .

6. Αν η κυβέρνηση είναι τόσο «σκληρή», γιατί της πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δις του αποθεματικού του ΤΧΣ και τώρα εκλιπαρεί να της επιστραφούν μόνο 1,2 δις που λέει ότι έδωσε πίσω κατά λάθος;

7. Θυμάται η κυβέρνηση ότι χάρις στις παρεμβάσεις του 2012 στο δημόσιο χρέος, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του έχει μειωθεί κατά περίπου 60 % σε σχέση με το 2009; Πότε και με ποια αξιοπιστία θα θέσει πράγματι - και όχι στα λόγια - το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταίροι μας το 2012 για περαιτέρω παρεμβάσεις στο χρέος;»

Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα συναφή και εξίσου κρίσιμα, μπορούν να απαντηθούν μόνο από μια κυβέρνηση που έχει καθαρή γραμμή.

Δυστυχώς, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα / Καμμένου / Βαρουφάκη είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να πάει ούτε στη ρήξη γιατί δεν έχει τέτοια κοινωνική και εθνική εντολή.

«Ούτε στη στροφή προς την υπευθυνότητα γιατί δεν έχει τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα στελέχη της είναι αιχμάλωτα των ίδιων τους των ψεμάτων . Και το σύρσιμο πίσω -μπρος έχει όμως τεράστιο κόστος .

Να συνειδητοποιήσουν πάντως ότι εντολή και δικαίωμα να μεταφέρουν την Ελλάδα στο τρίτο κόσμο και να ακυρώσουν τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού, δεν έχουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Ποτάμι: Η κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να προτείνει τις μεταρρυθμίσεις

«Το επικίνδυνο γαϊτανάκι της ρήξης συνεχίζει να παίζει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνοντας ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους εάν οι δανειστές μας δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει: «Λίγες ώρες μετά το “ηρωικό” πρωτοσέλιδο της κομματικής της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο “Λεφτά υπάρχουν”, η κυβέρνηση ομολογεί ότι “Λεφτά δεν υπάρχουν” και η χώρα δε θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της – υποχρεώσεις που επανειλημμένως έχει αποδεχθεί με δημόσιες δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας».

Το Ποτάμι σχολιάζει πως είναι παράδοξο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ουσιαστικά με στάση πληρωμών μέσω ενός non paper, λίγες μέρες μετά τις συναινετικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει και να προτείνει τις μεταρρυθμίσεις, που τόσο καιρό συζητούσε με τους εταίρους μας και ρίχνει μπαταριές στον αέρα, όπως άλλωστε κάνουν τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του οικονομικού της επιτελείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές λένε ότι σε αυτή τη φάση προτεραιότητα έχει ο διάλογος και δεν τίθεται ζήτημα εκβιασμού, ενώ χαρακτηρίζουν σενάρια φαντασίας τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις για σενάρια στάσης πληρωμών.

Επίσης οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η φράση στο ανεπίσημο σημείωμα της Κυβέρνηση που εκδόθηκε νωρίτερα και αναφέρει: «Δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014» πρόκειται για επανάληψη σημείου της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί» τονίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Δημοφιλή