ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2015 19:45 EET | Updated 28/03/2015 19:46 EET

Χιλή: 10 νεκροί, 19 αγνοούμενοι και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες στην Ατακάμα

STR via Getty Images
A man clings to a security line to cross a street flooded by the overflowing of the Copiapo River due to heavy rainfall that affected some areas in the city, in Copiapo, Chile on March 26, 2015. Flash floods in a normally bone-dry region of northern Chile have killed at least four people and left 22 missing, officials said Thursday, prompting the government to declare a state of emergency and send in the army. AFP PHOTO/STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκαεννέα ακόμη αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν την Ατακάμα της Χιλής, την περιοχή όπου βρίσκεται η πλέον άνυδρη έρημος του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία έκανε λόγο για “εικόνες καταστροφής”.

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο ότι “όταν καταφέρουμε να φθάσουμε σε διάφορα μέρη ο αριθμός (των θυμάτων) θα αυξηθεί”, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του κλιμακίου που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Σαντιάγο.

Η πρόεδρος της Χιλής διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί 7.873 στελέχη των υπηρεσιών αρωγής για να συνδράμουν τον πληθυσμό και η κυβέρνηση έχει ήδη διανείμει στην περιοχή 273 τόνους βοήθεια. “Βρισκόμαστε πάντοτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, υπογράμμισε η Μπατσελέτ.

Πλέον 5.584 άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταφύγια, κυρίως σε σχολεία, καθώς τουλάχιστον 4.427 οικίες έχουν υποστεί ζημιές.

Η Μπατσελέτ επέστρεψε στο Σαντιάγο χθες Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες στην περιοχή Ατακάμα και στην πόλη Αντοφαγκάστα, όπου οι σφοδρές, ασυνήθιστα μεγάλες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης που κατάπιαν ολόκληρα χωριά.

“Πρόκειται για εικόνες καταστροφής και πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να φθάσουμε σε κοινότητες ακόμη αποκλεισμένες, οι οποίες έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας”, τόνισε η πρόεδρος της χώρας.

Ένας από τους πληγέντες είναι ο ένας από τους 33 εργαζόμενους στο ορυχείο στην Ατακάμα που είχαν παγιδευτεί για δύο μήνες πριν τελικά σωθούν το 2010 χάρη σε μια επιχείρηση γιγαντιαίων διαστάσεων, μπροστά στις κάμερες μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

“Είναι άλλη μια τραγωδία. Τα χάσαμε όλα”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ Σαμόρα, από το χωριό Τιέρα Αμαρίγιο.

Ο Σαμόρα δεν έχει βρει ακόμη σταθερή δουλειά μετά την περιπέτεια που έζησε το 2010. Ζει χάρη σε μια μικρή σύνταξη που του δίνει το δημόσιο.

Η ποσότητα του νερού που έφθασε στο έδαφος στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Ατακάμα είναι δεκαπλάσια από την φυσιολογική για την εποχή.