Athens Insiders: Η ξενάγηση τουριστών, τα μυστικά της πόλης και η συνάντηση με τη Μέρκελ

Athens Insiders: Η ξενάγηση τουριστών, τα μυστικά της πόλης και η συνάντηση με τη Μέρκελ
Athens Insiders

Ξεναγούν τουρίστες σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος της πόλης. Ακόμα και στα… κρυμμένα πάρκα της Κυψέλης. «Ναι, υπάρχουν και στην Κυψέλη πάρκα» λένε η Νάταλι Κόντου και η Ανθία Βλασσοπούλου. Οι συνιδρύτριες του Athens Insiders, τις οποίες συνάντησε η HuffPost Greece στο «εκκολαπτήριο» του Egg.

Οι δυο τους, μαζί με τον τρίτο της παρέας, Αλέξη Φρυδά, δημιούργησαν ένα startup το οποίο παρέχει προσωποποιημένες τουριστικές εμπειρίες. Παρά τις δυσκολίες, έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εκτίμηση των ταξιδιωτών, ενώ καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια: ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι είναι το Athens Insiders;

Νάταλι: Είναι ένα startup που λειτουργεί ως ταξιδιωτικό γραφείο, και το οποίο δημιουργεί προσωποποιημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες για μικρές ομάδες τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Από την πλευρά μας, φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα που να είναι κομένο και ραμμένο στις ανάγκες του ανθρώπου ή των ανθρώπων που έχουμε απέναντι μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή ξενάγηση στην πόλη ή ένα μεγαλύτερο ταξίδι μερικών εβδομάδων σε άλλες περιοχές εκτός Αθηνών. Αυτές οι ξεναγήσεις μπορεί να διαθέτουν και θεματικό χαρακτήρα. Να έχουν, για παράδειγμα, ως επίκεντρο τη γαστρονομία ή τα ιστορικά μνημεία.

Η συνιδρύτρια του Athens Insiders, Νάταλι Κόντου

Την ώρα που πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, εσείς μείνατε εδώ και τολμήσατε επιχειρηματικά. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Ανθία: Δεν ήταν λύση το να φύγουμε. Αγαπάμε πολύ αυτή τη χώρα, και έτσι δεν θα περνάμε εύκολα την απόφαση να πάμε στο εξωτερικό. Σε σχέση με τότε που ξεκινήσαμε, τώρα τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, σε ότι αφορά τον τουρισμό. Εμείς το είδαμε σαν μια ευκαιρία.

Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι καταφέραμε και μπήκαμε στο Egg. Διότι όταν ξεκινάς δεν μπορείς να καλύψεις κάποια σταθερά έξοδα, όταν δεν έχεις καν έσοδα. Αυτό είναι και κάτι αναχαιτιστικό, για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση. Οπότε το να βρεις αμέσως γραφεία, λογιστή και δικηγόρο σου δίνει μια ώθηση.

Άρα η κρίση δεν λειτούργησε αποτρεπτικά για εσάς

Ανθία: Δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσεις. Ακόμα και τώρα με την κρίση. Μετά έρχονται τα δύσκολα. Και θα σας το εξηγήσω: ας πούμε ότι έχεις μια ιδέα και έχεις αποφασίσει να την κάνεις επιχείρηση, πας λοιπόν να κάνεις τα χαρτιά σου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ετοιμάζεις όλα. Και αναρωτιέσαι «μα γιατί όλοι λένε ότι είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα; Αφού όλα είναι πανεύκολα». Όμως κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Για οποιαδήποτε βήμα ή αλλαγή θες να κάνεις από εκεί και πέρα, χρειάζεσαι ένα μήνα.

Έχουν βελτιώσει δηλαδή κάποια πράγματα σε ότι αφορά το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, αλλά παραμένουν προβληματικά όλα τα υπόλοιπα στάδια.

Ποια είναι η ανταπόκριση των τουριστών αναφορικά με το Athens Insiders;

Νάταλι: Μέχρι στιγμής, όλοι οι τουρίστες που έχουν λάβει υπηρεσίες από εμάς, είναι πολύ ευχαριστημένοι. Νομίζω παίζει ρόλο και αυτό που λέγαμε πριν, για την «προσωποποίηση» που κάνουμε στις ξεναγήσεις μας. Μιλάμε και αρκετά με τους ενδιαφερόμενους από πριν, για να καταλάβουμε απόλυτα τις προτιμήσεις τους, και κάπως έτσι καταλήγουμε να είμαστε φίλοι μαζί τους. Άρα είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους.

Ανθία: Είναι δύσκολο να μην μείνει κάποιος ταξιδιώτης ευχαριστημένος, όταν το ψάχνεις τόσο πολύ. Εμείς το προσωποποιούμε σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και το αναψυκτικό που θα τον κεράσουμε, ξέρουμε ότι είναι αυτό που του αρέσει. Επίσης, όταν θα πάμε τους τουρίστες σε ένα διάσημο μέρος όπως π.χ. τους Δελφούς, θα τους οδηγήσουμε επίσης σε ένα μικρό χωρίο της περιοχής, το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο προβεβλημένο. Και αυτό τους αρέσει πολύ.

Ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα μέρη στα οποία έχετε ξεναγήσει ταξιδιώτες;

Ανθία: Κάποιος μας είχε ζητήσει να τον ξεναγήσουμε στα πάρκα της Κυψέλης. Κι όμως, αν το ψάξεις, θα δεις ότι υπάρχουν. Αυτό ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον, που μας έχει μείνει στη μνήμη. Με τέτοιες περιπλανήσεις, βλέπεις ότι ακόμα και μια μεγαλούπολη, έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Νομίζω πάντως, ότι το «ασυνήθιστο μέρος» είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Νάταλι: Μπορεί το ασυνήθιστο να είναι και μια μικρή λεπτομέρεια. Είτε σε σχέση με το εστιατόριο που ενδεχομένως να επιλέξουμε, είτε σε σχέση με ένα μικρό μαγαζί το οποίο θα επισκεφτούμε και μπορεί αν πουλά κάθε λογής προϊόντα.

Μέσα στο 2014 είχατε συναντήσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που είχε κάνει στην Ελλάδα. Τι είχε ειπωθεί σε αυτή την συνάντηση;

Ανθία: Εγώ είχα συναντηθεί μαζί της. Η ίδια είχε έρθει εδώ στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και συναντήθηκε επίσης με νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μας έκανε και χιούμορ. «Ξέρω ότι οι φίλοι σας δεν θα θέλουν να βγουν μαζί σας το βράδυ, επειδή είστε εδώ μαζί μου σήμερα», μας είπε.

Από την πλευρά μας, της επισημάναμε τις δυσκολίες που έχουμε στη χώρα μας. Και είναι προβλήματα που δεν τα έχουν οι νέοι επιχειρηματίες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με το που ανοίξουμε μια νέα επιχείρηση –και χωρίς να έχουμε καν έσοδα- έχουμε αυτομάτως έξοδα. Φορολογικά ή ασφαλιστικά.

Πολύ συζήτηση γίνεται και για το αν ένα startup μπορεί τελικά να φέρει οικονομικά κέρδη στους δημιουργούς του. Εσάς ποια είναι η άποψη σας;

Ανθία: Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που τα καταφέρνουν. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Και πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος. Να ξέρεις ότι για αρκετό καιρό, δεν θα έχεις έσοδα. Πρέπει στην επιχείρηση που θα δημιουργήσεις να αφιερώσεις πολύ χρόνο καθημερινά. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε τζίρο. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα, οι δυσκολίες παραμένουν. Θα πρέπει να πούμε βέβαια, ότι υπάρχουν και οι χρηματοδοτήσεις που βοηθούν.

Νάταλι: Παίζει ρόλο και σε ποιον τομέα δραστηριοποιείται το startup. Αυτά που είναι στον χώρο της τεχνολογίας, και έχουν παράλληλα προοπτικές να διακριθούν και στο εξωτερικό, μπορούν πιο εύκολα να βρουν έναν επενδυτή που θα τους στηρίξει. Βοηθώντας τους να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα. Για την περίπτωση μας, είναι λίγο δυσκολότερο να λάβουμε μια χρηματοδότηση καθώς ασχολούμαστε με ένα πιο «παραδοσιακό» προϊόν, όπως είναι ο τουρισμός.

Βλέπουμε και πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούν μια καινοτόμο επιχείρηση και αργά ή γρήγορα τα παρατάνε...

Ανθία: Ναι ισχύει αυτό. Είναι πολύ κρίμα. Διότι προηγουμένως έχεις δώσει πολύ ψυχή, χρόνο και χρήμα για την επιχειρηματική σου προσπάθεια. Για αυτό είπαμε ότι κάποιος πρέπει να είναι πολύ αποφασισμένος για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, τι στόχους θα θέλατε να έχετε πετύχει με το Athens Insiders;

Ανθία: Καταρχήν, πρέπει να βγουν τα νούμερα που έχουμε υπολογίσει. Αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε κάποια πρακτικά θέματα, όπως π.χ. να αποκτήσουμε τα δικά μας γραφεία. Από εκεί και πέρα, θέλουμε επεκτείνουμε το «δίχτυ» της δουλειάς μας. Από την Αθήνα και τους κοντινούς προορισμούς, να επεκταθούμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικά στα ελληνικά νησιά. Υπάρχουν οι προοπτικές γενικότερα. Φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφουμε μια σημαντική ανάπτυξη.

Νάταλι: Βλέπουμε ότι όσο περνά ο καιρός μας προσεγγίζουν και εταιρίες του τουριστικού κλάδου, για να συνεργαστούμε. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Και είναι σημαντικό, γιατί αυτές οι δραστηριότητες και συνεργασίες μπορούν να μας κρατήσουν «ζωντανούς» σαν τουριστική επιχείρηση και τον χειμώνα.

Πάντως και αυτό είναι κάτι το οποίο το ακούμε συχνά: τουρισμός στην Ελλάδα για όλο τον χρόνο και πως ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί

Ανθία: Για εμάς σαν εταιρία είναι από τους πρωταρχικούς στόχους μας. Να κάνουμε τους τουρίστες να αντιληφθούν, ότι η Ελλάδα είναι ένας 12μηνος προορισμός. Δεν μπορεί το Βερολίνο να είναι city break προορισμός και να μην είναι η Αθήνα που έχει 300 μέρες το χρόνο ήλιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επικοινωνήσουμε προς το εξωτερικό, με κάθε τρόπο.

* Στη κεντρική φωτογραφία εικονίζεται η συνιδρύτρια του Athens Insiders, Ανθία Βλασσοπούλου

Δημοφιλή