ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/03/2015 08:09 EEST | Updated 30/03/2015 08:09 EEST

Πανελλαδική διαμαρτυρία στους σταθμούς των διοδίων την Κυριακή των βαΐων

Eurokinissi/ Photo αρχείου

Σε πανελλαδική διαμαρτυρία στους σταθμούς των διοδίων της χώρας, την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου και την Κυριακή 19 Απριλίου εναλλακτικά, θα προχωρήσουν Επιτροπές Αγώνα Κατά των Διοδίων σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνάντησης των Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων, με συμμετέχοντες από όλη τη χώρα και διαδικτυακά, που έγινε το Σάββατο στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

 

Η συνάντηση είχε τη μορφή ημερίδας, στην οποία μίλησαν μηχανικοί για τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες των έργων, δικηγόροι για τη νομική πλευρά των συμβάσεων και τον βαθμό κατά τον οποίον οι συμβάσεις συνάδουν με το εθνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Όπως μάλιστα σημειωνόταν και στο ενημερωτικό της συνάντησης, αφορμή για την ημερίδα αποτέλεσε η «αλλαγή του πολιτικού τοπίου στη χώρα μας, αλλά και οι πρωτοφανείς διώξεις των εταιρειών μέσω εξοντωτικών προστίμων, διαταγών πληρωμής και ποινικών διώξεων εναντίον εκατοντάδων πολιτών».

 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνάντησης-ημερίδας, η οποία διατίθεται στο σύνολο των οκτώ ωρών της στο youtube, οι Επιτροπές Αγώνα «παλεύουν για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης, έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητόδρομων από Δημόσιο Φορέα».

 

Στα άμεσα αιτήματα των Επιτροπών, περιλαμβάνονται η απόσυρση της Αστυνομίας από τους σταθμούς των διοδίων, η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων Ρέππα - Βορίδη, η αμνήστευση των ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια στα διόδια, η κατάργηση του 20πλάσιου, η άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και η μη λειτουργία τους, το άμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο Δημόσιο και η διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Στην ημερίδα, μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής (η οποία προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και σε σχετικό ψήφισμα), ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Χρίστος Καραμάνος ως μηχανικός, ακτιβιστής επί χρόνια στο συγκεκριμένο Κίνημα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

 

Χαιρέτισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Σωτηρίου. Παρών καθ' όλη τη διάρκεια της ημερίδας ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ζήσης Ζάννας. Παρεμβάσεις έκαναν, εκτός των πολιτών από τις Επιτροπές Αγώνα, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής από τη «Δύναμη Ζωής» Ιωάννα Στεργίου και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» Δέσποινα Κουτσούμπα.