ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2015 14:47 EEST | Updated 30/03/2015 14:47 EEST

Κοστολογημένες και οι δύο λίστες Βαρουφάκη - Από 3,27 έως 4 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends a cabinet meeting at the Greek parliament in Athens on March 29, 2015. AFP PHOTO/ ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Από την Παρασκευή το βράδυ έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση τη λίστα με τα μέτρα ελληνική έμπνευσης στους "θεσμούς" σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας έτσι στα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει στείλει τη λίστα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ελάχιστο ποσό που μπορεί να φέρει η λίστα με τα μέτρα ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το μέγιστο ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, ενώ τονίζει ότι δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά. Παρ' όλα αυτά ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, είναι δέσμευσή μας, ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με Νόμο.

Αναφορικά με τον περίφημο fat tax, τόνισε ότι δεν υπάρχει, λέγοντας χαρακτηριστικά «το διάβασα από εφημερίδες». Πρόθεση δεν υπάρχει ούτε για την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ για τον ΦΠΑ στα νησιά το πρόβλημα είναι η εισπραξιμότητα.

«Πως είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στην Μύκονο για παράδειγμα να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%. Δεν σκεφτόμαστε αύξηση ΦΠΑ, αλλά την είσπραξη» σχολίασε.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε ότι πέρα από τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, υπάρχει και ένα δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε έγγραφο τύπου Excel, που δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει και λίστα με ερωταποκρίσεις (Q&A). Αυτή αφορά σύμφωνα με πληροφορίες είναι «χτισμένη» με βάση τα προηγούμενα, και περιλαμβάνει τι δέχεται και τι απορρίπτει η κυβέρνηση από το mail Χαρδούβελη και την ενδιάμεση έκθεση τρόικας (State of Play) της 10ης Δεκεμβρίου..